Preskočite na glavni sadržaj

E/Merge: ELIA Leadership Symposium

European League of Institutes of the Arts – ELIA, organizira 6. simpozij pod nazivom E/Merge, koji se održava od 27. do 29. studenog u Helsinkiju, Finska. Registracija sudionika otvorena je do 10. studenog.
prijava: 10.11.2013
mjesto: Helsinki, Finska; University of the Arts Helsinki
url: http://www.elia-artschools.org
Simpozij okuplja lidere iz visokoškolskih umjetničkih institucija i sveučilišta iz čitavog svijeta na pravovremenu i važnu raspravu o umjetničkom obrazovanju danas.

Pojavljuju se nove ekonomije, mijenjaju pozicije moći te dovode u pitanje kulturne hegemonije. Svijet je postao složeni sustav. Stare konfiguracije se razilaze, a nove pojavljuju. Soft power postala je poštapalica koja polazi od umjetničkih i kreativnih industrija i bori se za srca i umove ljudi. Ono što Francuzi zovu métissage predstavlja današnju novu kulturnu paradigmu, međusobnu prepletenost utjecaja, stapanje ideja i značenja. Ono što je lokalno postaje globalno i naizmjence se transformira u tom procesu.

Na scenu su stupili novi igrači s jasnim namjerama i vrijednostima. Kad smo tek bili počeli razumijevati ono što se događa oko nas, forme i sadržaji već su se počeli mijenjati. Nova razina globalizirane kulture dovela je do dalekosežnih promjena u organizacijskim strukturama kao što su brojna pripajanja umjetničkih škola diljem Europe.

Čini se da je veličina bitnija nego ikad. Internacionalizacija je postala uvjet, bilo kod kuće kroz formiranje strateških saveza i kooperacija, bili kroz grananje. Kako se visokoškolske umjetničke institucije mogu pripremiti za nove i globalne izazove? Kako njihovo vodstvo može ostati aktivno i kreativno u suočavanju s razvojima postkolonijalnog svijeta koji je postao krhak?

Program uključuje predavanja, sesije i mobilne radionice.

Info: ELIA Conference Manager Barbara Revelli, barbara.revelli@elia-artschools.org

Više