Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u petak u Lisinskome u znaku Poljske

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će cijenjenog poljskog dirigenta Antonija Wita, pod čijim će ravnanjem u petak, 8. studenog, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu repertoarom poljskih skladatelja i uz solistički nastup poljskog pijanista Marcina Koziaka obilježiti Dan nezavisnosti Poljske.
vrijeme: 08.11.2013.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr/

Antoni Wit jedan je od najcjenjenijih poljskih dirigenata i prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, ali ostao je privržen Varšavskoj filharmoniji, čiji je generalni i umjetnički ravnatelj bio punih 12 godina (2001.-2013.). Snimio je 150 nosača zvuka, prodanih u pet milijuna primjeraka, a osvojio je i šest nominacija za nagradu Grammy.

Mladi pijanist Koziak pobjednik je brojnih međunarodnih natjecanja mladih pijanista Chopin. Na koncertu u Zagrebu svoje će umijeće pokazati izvedbom 1. koncerta za klavir i orkestar Frederica Chopina.

Na programu će također biti djela poljskih skladatelja Wojciecha Kilara "Orawa" za gudački orkestar, te Koncert za orkestar Witolda Lutoslawskog. Izvedbom tog djela Zagrebačka će filharmonija ujedno obilježiti stogodišnjicu rođenja Lutoslawskog, poljskog kompozitora i dirigenta smatranog jednim od najvećih europskih skladatelja 20. stoljeća.

Koncert je dio Crvenog ciklusa Zagrebačke filharmonije. (Hina)