Preskočite na glavni sadržaj

Prva ekranizacija 'Šegrta Hlapića' premijerno u kinima

U nizu događaja kojima se ove godine obilježava stota obljetnica objavljivanja romana Ivane Brlić-Mažuranić 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' pridružuje se još jedan - prva ekranizacija tog književnog klasika za djecu, film 'Šegrt Hlapić' Silvija Petranovića premijerno je u utorak prikazan u Zagrebu, a od 7. studenog počinje igrati u hrvatskim kinima.
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Zagreb, Rijeka (Croatia)
url: http://www.danceweekfestival.com/

Poznata je to priča o malom šegrtu (Mile Biljanović) koji bježi od majstora Mrkonje (Goran Navojec) i kreće na put kako bi činio dobro. Uskoro mu se pridružuje djevojčica Gita (Ena Lulić) s kojom nastavlja pustolovine, susreće one koji im žele pomoći, ali i nauditi. Na tom se putu, u noći punog Mjeseca, suočava i s najgorim od njih, Crnim čovjekom (Milan Pleština).

Redatelj Silvije Petranović, koji je i scenarist tog filma rekao je nakon projekcije za novinare da, iako se film uvelike oslanja na svoj književni predložak, postoje i manje promjene, pa očekuje da će se publika iznenaditi ponekim rješenjima.

Opisao je kako se tijekom snimanja pazilo na razne pojedinosti, od materijala za kostime i scenografije za koju je čak izgrađena kuća i štagalj do posebnih efekata, prvog virtualnog kaskadera i 3D modela. Nismo htjeli prepustiti slučaju niti jedan vizualni detalj filma, istaknuo je.

Snimanje je trajalo dva i pol mjeseca na lokacijama od Zagreba do Osijeka, produkcijski je bilo zahtjevan i naporan, no to se ne primjećuje jer je film divan, topao i pravi dječji, rekla je Maydi Mervar Petranović, koja je uz redatelja producirala "Šegrta Hlapića".

Dvoje glavnih glumaca, Mile Biljanović i Ena Lulić, izabrani su između oko dvije tisuće djece na audicijama u Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu. Oboje su rekli kako im je snimanje bilo izuzetno iskustvo kao i druženje s ostalim glumcima, a zadovoljni su i konačnim rezultatom.

Milan Pleština pohvalio ih je kao 'obećavajući kadar' za koji se nada da će ostati u tom poslu, a osobno je sretan što je mogao glumiti u filmu prema romanu koji mu je bio jedan od najdražih tijekom odrastanja. Imao sam veliku tremu, a svom sam liku pokušao dati poetsku crtu, napomenuo je.

Majstoricu glumi Hristina Popović, gospodara cirkusa Livio Badurina, dobrog košarača Mustafa Nadarević, Grgu Bojan Navojec, bogatog košarača Nikola Kojo, gazdu Ivo Gregurević, starog mljekara Špiro Guberina, bogatog gospodina Damir Lončar, vlasnika vrtuljka Danko Ljuština, Markovu majku Daria Lorenci, baku Marija Kohn, a služavku Maša Petranović.

Snimatelj je Mirko Pivčević, montažer Andrija Zafranović, scenograf Ivo Hušnjak, kostimograf Ante Tonči Vladislavić, skladateljica Anita Andreis, a za posebne efekte bio je zadužen Kristijan Mršić. (Hina)