Preskočite na glavni sadržaj

'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce' Abdulaha Sidrana na gostovanju u HNK Split

Na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta u petak, 8. studenog, s početkom u 19,30 sati, ansambl sarajevskog Kamernog teatra 55 izvest će dramu jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca Abdulaha Sidrana 'U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce'.
vrijeme: 08.11.2013. 19,30 h
mjesto: Kastav, Croatia
url: http://www.kkl.hr/

Predstava je to koja govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu.  Redatelj je Sulejman Kupusović, a glavnu ulogu igra Emir Hadžihafizbegović.

Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sam početak rata. Rudo, nastavnik muzike i zborovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspiriran Smetaninom „Vltavom“. Prilikom povratka s jednog natjecanja školskih zborova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik...

Tekst je praizveden prije osam godina u sarajevskom Narodnom pozorištu. Redatelj Sulejman Kupusović naglašava kako je ovaj tekst, koji je Sidran pisao upravo za scenu Kamernog teatra 55, ponovno postao veoma aktualan i živ, te da je cijela predstava depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu povijest. Osim Emira Hadžihafizbegovića, koji tumači ulogu Rude, u predstavi igraju još i Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabina Bambur, Amar Selimović, Sabit Sejdinović i Dragan Jovičić.

Na Festivalu BH drame u Zenici Muhamed Hadžović dobio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu, a na 31. Kazališnim/Pozorišnim igrama  Jajce 2013 Abdulah Sidran dobio je nagradu za najbolji dramski tekst Pozorišnih igara, redatelj Kupusović nagradu za najbolju režiju, a za najbolju glumačku ulogu nagrade su dobili Emir Hadžihafizbegović i Dragan Jovičić. HNK Split