Preskočite na glavni sadržaj

Ovogodišnji 36. Interliber od 12. do 17. studenog

Ovogodišnji 36. Interliber od 12. do 17. studenog
Ovogodišnji 36. međunarodni sajam knjiga Interliber, na kojem se predstavljaju svi najvažniji domaći nakladnici, održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, od 12. do 17. studenoga, na Zagrebačkom velesajmu, gdje su organizatori danas predstavili program sajma.
vrijeme: 12.11.2013.
mjesto: Zagreb, Pazin (Croatia)
url: http://europeanshortstory.org/
Direktor Zagrebačkoga velesajma Milan Trbojević najavio je uz održavanje Interlibera i sajmove - 38. hrvatski salon inovacija INOVA, Infogamera te Sajam glazbe i multimedija.

Po Trbojevićevim riječima na svim sajmovima nastupit će 813 izlagača iz 36 zemalja koji na raspolaganju imaju 33 tisuće četvornih metara prostora.

Napomenuo je i da je besplatan ulaz na sve sajmove osim na Infogameru Reboot, za koji će posjetitelji plaćati ulaznicu 30 kuna.

Voditelj Sajma Zoran Ušurić istaknuo je da je Interliber vodeća kulturna smotra na kojoj će se uz strane predstaviti i svi glavni hrvatski nakladnici. "Nakladnici će svoje knjige izložiti u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma", rekao je najavivši bogat stručno-popratni program.

Ušurić je istaknuo kako organizatori i ove godine očekuju više od sto tisuća posjetitelja na Interliberu, dodavši da će sajam pratiti mnoge tematske izložbe, događaji, igraonice i predstavljanja novih knjiga.

Napomenuo je i da su organizatori ove godine produljili radno vrijeme Interlibera pa će tako radnim danom biti otvoren do 20 sati, a u petak i subotu do 21 sat.

Istaknuo je i da na ovogodišnjem Interliberu neće biti šatora u predvorjima paviljona te dodao da je malim nakladnicima u 6. paviljonu snižena zakupna cijena prostora, a unutar svojih izložbenih prostora besplatno su dobili po tri četvorna metra.

'Ove godine imamo 240 izlagača, što je nešto manje od prošle godine', rekao je Ušurić dodavši kako je vjerojatno uvođenje fiskalizacije malo smanjilo broj ovogodišnjih izlagača.
 
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske (ZNKH) Neven Antičević izvijestio je kako je zbog gospodarske krize ove godine manje naslova te ocijenio kako bi se novac koji ide u državnu riznicu od PDV-a na knjige trebao vratiti natrag u nakladništvo, što, kako je rekao, do sad nije bio slučaj. Smatra da u državnu riznicu od nakladništva ode između 35 i 50 milijuna kuna.
 
Na pitanje o cijeni izložbenoga prostora po četvornom metru, Antičević je ustvrdio kako bi nakladnici uvijek mogli biti zadovoljniji nižom cijenom te ocijenio da je ove godine i ZV imao razumijevanja za nakladnike.
 
Na pitanje je li se odustalo od ranije tradicije zemlje partnera sajma, Antičević je odgovorio kako se ove godine pregovaralo s Italijom, koja je ponudu odbila zbog nedostatka vremena za pripremu takvoga nastupa.

Na ovogodišnjem Interliberu mnogi će nakladnici svoja nova izdanja predstavljati na svom izložbenom prostoru, a na središnjoj pozornici u 6. paviljonu organizatori su predvidjeli cjelodnevne događaje - od predstavljanja izdanja do tribina.
(Hina)