Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena monografija o Ivanu Kušanu - slikaru

Ivan Kušan nije bio samo književnik - iako je kao akademski slikar iza sebe ostavio zaokružen slikarski i ilustratorski opus, o njegovom se likovnom stvaralaštvu zna malo ili gotovo ništa, rečeno je 20. studenoga, na predstavljanju monografije 'Ivan Kušan - dijalog s motivom', u Društvu hrvatskih književnika.
vrijeme: 20.11.2013.
mjesto: Zagreb; Društvo hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I
url: http://www.dhk.hr
O tom dijelu njegova umjetničkog rada u monografiji svjedoči više od 200 reprodukcija te eseji njegovih prijatelja i kolega, Zlatka Crnkovića, Mire Gavrana, Paje Kanižaja, Vladislava Kušana, Tonka Maroevića, Ivana Viteza, Diane Zalar, Tomislava Zagode i Danijela Žabčića. Monografija je strukturirana prema likovnim tehnikama u kojima je Kušan stvarao, od ulja na platnu i crteža na papiru do akvarela i ilustracija, a osim stručnih tekstova donosi bilješke i fotografije iz njegova privatnog života.

Kušan je svaki svoj roman likovno proživljavao, u svakom opisu prepoznajem slikara, osjećam miris boje i ulja, iako je na žalost prerano prestao slikati, napravio je dovoljno da zaokruži opus cjelovitog likovnog autora, ocijenio je priređivač monografije Ivan Vitez.

Ustvrdio je da je Kušanov put bio ipak ponešto drugačiji. Dok ilustratori obično na ruke dobivaju gotovo književno djelo, Kušan je crtao topografske karte zbivanja, terena i prostora kako bi osigurao autentičnost u kasnijem pisanju i likovno razrađivao likove, a ponekad se znao našaliti s prijateljima i dati likovima neke njihove fizičke karakteristike, napomenuo je Vitez.
Jedan od autora tekstova Danijel Žabčić ustvrdio je kako je dobro što se monografija ne bavi samo slikarstvom, 'nego govori i o intimnim aspektima koji joj daju ljudskost, kakvu je posjedovao i sam Kušan'. Bio je slikar po temperamentu, a književnik po intelektu i upravo je u tome on integrirana umjetnička osobnost, istaknuo je.

Kušana kao svog profesora i prijatelja prisjetili su se Miro Gavran, koji je ustvrdio da je on bio snažan slikarski talent čije su ga ilustracije još u djetinjstvu privlačile na čitanje knjige te Pajo Kanižaj, kroz nekoliko anegdota.

Ivan Kušan (1933.- 2012.) bio je učenik Mladena Veže i student Postružnika, Filakovca, Mujadžića, Krizmana, Hegedušića, a diplomirao je u klasi Ive Režeka te jedan od prvih magistara slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Odmičući se od zadanih socrealističkih formi stvarao je ponajviše ulja na platnu, vedute, pejzaže, interijere, portrete. Njegov književni rad rad ubrzo je nadmašio ona likovni, a osim kao književnik radio je na Radio Zagrebu i u Zagreb filmu te na nizu uredničkih poslova. Izdavač monografije je zagrebačka nakladna kuća ITG, koja je najavila da će u znak sjećanja na tog književnika, slikara, sveučilišnog profesora, urednika, filmskog scenarista, karikaturista i dramaturga, zagrebačka Učiteljska akademija idućeg tjedna, 28. studenog, u svojim prostorima postaviti izložbu njegovih ilustracija.
(Hina)