Preskočite na glavni sadržaj

'Kafka project' premijerno u HNK Ivana pl. Zajca

'Kafka project' premijerno u HNK Ivana pl. Zajca
Nakon praizvedbe na Riječkim ljetnim noćima i istarske turneje, dramska predstava 'Kafka project: frontiere/granice/meje/grens/borders…' premijerno će biti izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u petak, 22. studenog, s početkom u 19,30 sati.
vrijeme: 22.11.2013. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Riječ je o autorskom projektu Karine Holla, poznate nizozemske redateljice, koreografkinje, performerice, plesačice i glumice bogate tridesetogodišnje međunarodne karijere. Ona potpisuje tekst, režiju i scenski pokret, a predstava se, kako je kazala, temelji na fizičkom teatru dok za polazište ima Kafkine "Preobražaj" i "Proces", a koristi i dijelove "Umjetnika u gladovanju".

 "Predstavu smo započeli u prošlosti, u Kafkinom vremenu, a završili u današnjici. Proces nastajanja predstave bio je zapravo uzbudljivo putovanje tijekom kojeg smo otkrivali Franza Kafku i došli do novog doba i nove nade u budućnost i ljepotu", kazala je Karina Holla.

Ravnateljica riječke Talijanske drame Laura Marchig naglasila je kako je ova predstava želi odati počast ulasku Hrvatske u Europsku uniju. A taj događaj potiče upravo na razmišljanje o značenju granica, o stvarnim i imaginarnim barijerama, o vezi između pojedinca i države, pojedinca i zakona. Granice o kojima govori predstava su ujedno i one unutarnje, tajne i najintimnije koje omeđuju misli i ljudsko djelovanje.

U predstavi sudjeluju Elena Brumini, Rosanna Bubola, Ivna Bruck, Tomas Kutinjač, Miriam Monica, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano i Andrea Tich. Autorsku ekipu čine koautor i asistent redateljice Henk Van Riemsdijk, scenograf Anton T. Plešić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Stanko Juzbašić te oblikovatelj svjetla Predrag Potočnjak.

Uz premijeru posjetitelji predstavu mogu pogledati također u subotu, 23. studenog, s početkom u 19,30 sati te u ponedjeljak, u 12 sati. Nakon izvedbi u Rijeci, predstava će 9. prosinca biti prikazana i u Fiesoleu (Firenca) u sklopu skupa koji organizira European University Centre a posvećenom ulasku Hrvatske u Europsku uniju.