Preskočite na glavni sadržaj

Nulti dani Galerije u Rijeci

Kreativni kolektiv Kombinat i Galerija SKC predstavljaju Nulte dane Galerije, od 6. do 13. prosinca 2013. godine, u nedovršenom prostoru Palacha u Rijeci. Program uključuje izložbe, predavanja i radionice.
vrijeme: 06.12.2013.
mjesto: Rijeka; Palach
url: http://kombinat.com.hr
Nulti dani Galerije nastaju povodom skorog otvaranja Galerije SKC Studentskog kulturnog centra u Rijeci, a započet će izložbom fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida s ovogodišnjom temom 'Prostori'.

Tijekom izložbe prostor Galerije SKC ispunjavat će i tri radionice te nekoliko predavanja koja će istraživati (fotografiju i) prostor, svaki na svoj osebujan način.
 
Za vrijeme Nultih dana Galerije odvijat će se tri radionice, sve u prostoru Palacha.

Prva radionica traje od 7. do 9. prosinca 2013. godine. Radionicu 'Fotografija koja zauzima malo prostora' vodi i mentorira Luka Kedžo. Radionica istražuje fizički prostor koji fotografija zauzima, imajući na umu da je fotografija predmet neke kategorije što podrazumijeva i nekakvo mjesto u prostoru. Luka Kedžo je student diplomskoga studija fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te suosnivač grupe Komična Hunta.

Druga radionica, radionica studijske rasvjete, traje dva dana, od 11. do 13. prosinca 2013. godine, a vodi ju mlad i prepun znanja duo, Stephany Stefan i Ivan Vranjić. Cilj radionice je unaprijediti svoje znanje o studijskoj rasvjeti, naučiti koristiti studijsku rasvjetu na modelima te istražiti razne situacije u kojima će polaznici imati priliku pobliže shvatiti način funkcioniranja svjetla.

Treća radionica nije radionica. A nije niti predavanje. Ona je razgovor. Dinamičan razgovor o fotografiji koji moderira Karlo Čargonja, mag. Ing. građevinarstva, zaljubljenik u fotografiju. Na njegovu radionicu dobrodošli su svi koji razmišljanjem, primjerima ili nečim drugim žele pomoći sebi i drugima u promišljanju kroz medij fotografije (bez obzira na razinu znanja).
 
Prijave na radionice otvorene su do 30. studenoga 2013. Šalju se na kombinat@kombinat.com.hr, a svaka prijava treba sadržavati: pismo, pismo motivacije, kratki portfolio (opcionalno). Primljeni sudionici bit  će obaviješteni putem maila i objavljeni na web stranicama Kombinata. Rok za uplatu kotizacije (150 kn) je 4. prosinac 2013. godine. Radionice s kotizacijom rezultirat će javnom prezentacijom - izložbom u prostorima buduće Galerije SKC-a.

U sklopu Nultih dana bit će postavljena izložba dokumentarnih fotografija finalista 5. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Organ Vida s izložbenim postavom po drugi puta dolazi u Rijeku kako bi se predstavio ovdašnjoj brojnoj publici te nastavio komunikaciju s njezinim umjetnicima i posjetiteljima.

Tema ovogodišnjega festivala, ‘Prostori’ rezultirala je mnoštvom projekata koji su pitanje prostora interpretirali na različite načine, a na izložbi svoje projekte predstavljaju: Jeppe Bøje Nielsen /Danska/, Kai Löffelbein /Njemačka/, Sarker Protick /Bangladeš/, Venetia Dearden /UK/, Asmita Parelkar /Indija, Maite Caramés /Španjolska/, Franky De Schampheleer  /Belgija/, Justin Barton /UK/ i Michele Palazzi /Italija/. Među međunarodno priznatim fotografima jedan je i hrvatski predstavnik i to naš riječanin Mario Pućić .
 
Osim radionica i izložbe, na Nultim danima održat će se i predavanja koja kroz različita područja; matematiku, psihologiju i umjetničku praksu; propituju (fotografiju i) prostor. Predavači će izlagati o procesu 'Od fotografskog aparata do organa vida' (dr. sc. Dražen Domijan); o '(Ne)stvarnom prostoru vektora' (Doris Puž) te o 'Prostoru iz perspektive umjetnika' (Igor Eškinja, suvremeni umjetnik).
 
Zašto izložba ‘Prostori’ u Rijeci? Zašto Palach kao Prostor?

Prostori predstavljeni u ovoj izložbi predivna su istraživanja. Svakoga puta kada smo suočeni s estetskim istraživanjem, isponova se sjetimo koliko smo zaboravili važnost takvog istraživanja i načina na koje može izmijeniti i obogatiti naše unutrašnje strukture, naša čitanja i naše svjesnosti prostora Drugih, ali i naših prostora- tradicionalno nezahvalno demarkiranih kao unutrašnjih i vanjskih. Nezahvalno, jer nas uči granicama tamo gdje bi nas trebalo učiti otvaranjima. I to nam priča o prostorima, jer prostor nastaje granicama. A granice nas štite, kao i imena, a zaštita nam treba. Sve dok ne uđe u naš prostor. Sve dok mi ne postanemo prostor u koji je ucrtana granica: do tog je tijela društvo zdravo. Kada je to tijelo naše tijelo, tada granica postaje neprijatelj. Tako da moramo biti oprezni s granicama. Što će reći: moramo biti oprezni s prostorima.
 
Kreativni kolektiv  Kombinat  je grupa različitih multidisciplinarnih umjetnika, dizajnera i radnika u kulturi, koji shvaćaju važnost intenzivnijeg povezivanja umjetničkih, dizajnerskih i kulturnih djelatnika s djelatnicima u tehnološkim, informatičkim, znanstvenim i arhitektonskim disciplinama.

Galerija SKC jedan je od projekata Studentskog kulturnog centra pri Sveučilištu u Rijeci, osnovanog u lipnju 2013. godine. Cilj Galerije SKC je estetski senzibilizirati javnost za suvremenu umjetnost, ali i kulturu općenito i to, ne samo na području umjetnosti, već i na društvenim, tehničkim i prirodnim (itd.) granama znanosti.