Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski umjetnici izvoze softver

Hrvatska kazališna skupina BADco. razvila je jedinstveno softversko rješenje Whatever Dance Toolbox za analizu i razvoj pokreta, koje koriste međunarodni plesni studiji. Prezentacija alata održava se u okviru izložbene instalacije 'Strgane izvedbe' u Galeriji Nova, Zagreb, od 4. do 8. prosinca.
vrijeme: 04.12.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://badco.hr
BADco. je, u suradnji s njemačkim stručnjakom za dizajn sučelja Danielom Turingom, razvio paket softverskih alata za analizu i razvoj pokreta i plesa pod nazivom Whatever Dance Toolbox (WDT). Inicijalno razvijan iz tehnologija motion capturea. WDT je svojevrsno interaktivno 'ogledalo' koje je korisno u plesnom studiju, ali u svakodnevnom, laičkom bavljenju plesom. Softver se tu koristi kao poveznica između kamere koja snima pokret u stvarnom vremenu, kompjutora i projektora, a plesač tijekom probe može manipulirati sliku pokreta i time dobiti 'ogledalo' koje sugerira moguće kvalitete pokreta koje on sam svojim kretanjem još de facto nije proizveo. WDT radi na Ubuntu GNU/Linux operativnom sistemu i dolazi instaliran na Live-CD-u koji je moguće pokrenuti bez instalacije na svim računalima s optičkim diskom. Image CD-a može se besplatno skinuti s mrežnih stranica BADco.-a. WDT je jedinstveni alat u svijetu i danas je u primjeni na više priznatih studija plesa u Europi (Berlin, Helsinki, London, Arnhem, Madrid, Stockholm, Kopenhagen).


 
Prilikom nastupa na 54. Venecijanskom bijenalu, najznačajnijoj smotri suvremene umjetnosti na svijetu, BADco. je nastavio suradnju s Danielom Turingom razvivši drugo programsko rješenje,  tehnološki sustav za algoritamsku video montažu uživo (ALVES – Algorythmic Live Video Editing System). ALVES se sastoji od mreže 6 superjeftinih PC konfiguracija koji uživo snima snimke s 6 video kamera, pohranjuje ih u jedinstvenu video bazu, transformira ih i algoritamski montira te prikazuje na 5 monitora kada kretanje publike u prostoru pokrene neki od triggera. ALVES je baziran na GNU/Linuxu i koristi distribuiranu snagu relativno slabih računala ukupne cijene ispod 12.000 kn kako bi postigao kompleksnu manipulaciju slike za kakvu je inače potrebna iznimno skupa televizijska studijska montaža. BADco. je sustav koristio u svojim izložbenim instalacijama, kazališnim predstavama, a ima ga namjeru i dovesti do razine softverskog paketa kako bi mogao ući u primjenu u radu dugih umjetnika.

ALVES softverski paket razvija se u okviru međunarodnog projekta Labo 21 koji je financiran od strane Europske unije. U projektu razvoja računalnih tehnologija za primjenu u suvremenom kazalištu i plesu, uz BADco. sudjeluju velike europske plesne institucije i koreografi poput Jana Fabrea, Waynea McGregora i Emia Greca te organizacija Motion Bank Williama Forsythea.

Detaljnije o korištenju tehnologije u plesu možete narednih dana saznati ako posjetite program predavanja i prezentacija 'Eksplodirani prikazi koreografije'koji će se 5. i 7.12. održati u klubu za net.kulturu MaMa (Preradovićeva 18, Zagreb) a gdje ćete moću susresti suradnike Williama Forsythea, Waynea McGregora i Emia Greca koji zajednički razvijaju ove tehnološke alate. Ako između 4. i 8.12. posjetite izložbenu instalaciju 'Strgane izvedbe' u Galeriji Novoj (Teslina 7, Zagreb) možete vidjeti susret računalnog sustava ALVES s kultnom plesnom predstavom "Fleshdance" kolektiva BADco.