Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Gorana Devića i Zvonimira Jurića u berlinskom kinu 'Arsenal'

Od 1. do 4. prosinca kinu 'Arsenal' u Berlinu prikazat će sveukupno 12 filmova redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića u retrospektivnom programu 'Nijanse prošlosti' u sklopu festivala Kroatien Kreativ 2013.
vrijeme: 01.12.2013.
mjesto: Njemačka; Berlin, Kino Arsenal, Institut für Film und Videokunst e.V., Potsdamer Straße 2
url: http://www.kroatienkreativ2013.de/

Oba filmska autora proslavila su se prvenstveno dokumentarnim filmovima, a najviše pozornosti su privukli zajedničkim igranim filmom Crnci. Osim rada na zajedničkom filmu također dijele fascinaciju prošlošću i sadašnjošću svojih rodnih gradova, Osijeka i Siska. Prema riječima umjetničkog tima Kina Arsenal, "Ove je godine Hrvatska uspješno postala zemlja-članica EU što nam je povod da se posvetimo u Njemačkoj u velikoj mjeri nepoznatom opusu Devića i Jurića – dva redatelja koji su precizno i lakonski stavili pod lupu mentalitet svoje zemlje između prošlosti i svakodnevnice, bilo s tjeskobnim prizvukom istraživačkih novinara, bilo s ironičnim namigivanjem distanciranog promatrača, bilo s kritičkim samopropitivanjem humanista."

Prva projekcija održat će se u nedjelju, 1. prosinca, u 19,30 sati, te će tada biti prikazani igrani filmovi 'Žuti mjesec' (r. Dević, 2009.) i 'Crnci' (r. Dević i Jurić, 2009.).

U ponedjeljak, 2. prosinca, u 20 sati, prikazat će se dokumentarni filmovi Gorana Devića 'Poplava' (2010.) koji kroz zajedničko suočavanje s poplavama oko sela Kosinja progovara o međunacionalnim odnosima u maloj zajednici i 'Don Juan: Oprostite, gospođice' (2010.) o polaziteljima tečajeva zavođenja žena.

Kratki film 'Ma sve će biti u redu' (r. Dević, 2008) s Krešimirom Mikićem i Rakanom Rushaidatom, dokumentarni filmovi Nebo pod Osijekom (r. Jurić, 1996) i 'Nemam ti šta reći lijepo' (r. Dević, 2006) koji se bave sjećanjima na ratno razdoblje kroz priče mladih, bit će prikazani u utorak 3. prosinca 2013. godine u 19 sati, a u 21 sat će započeti projekcije dokumentarnih filmova 'Tvrđa 1999.' (r. Jurić, 1999.), zatim dva filma Gorana Devića koji se dotiču sisačke željezare 'Uvozne vrane' (r. Dević, 2004) o prekobrojnoj populaciji vrana naseljenoj u okolini željezare i 'Dvije peći za Udarnika Josipa Trojka' (r. Dević) o demontiranju i rezanju peći koja je bila središte bivše željezare.

U srijedu, 4. prosinca, u 20 sati, održat će se projekcije kratkog kolažnog dokumentarnog filma 'Tri' (r. Dević, 2007.) o iskustvima vojnika različitih strana tijekom rata 1990-ih i dokumentarca koji paralelno prati put nekadašnjih partizana u Kumrovec i putovanje od Zadra do Bleiburga Sretna zemlja (r. Dević, 2008.).

Goran Dević rođen je u Sisku 1971. godine. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje radi kao asistent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Krajem 2007. godine osnovao je produkcijsku kuću Petnaesta umjetnost.

Zvonimir Jurić rođen u Osijeku, gdje je i završio osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole, Jurić je godinu dana studirao filmsku režiju na Sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu, a 1992. vraća se u Hrvatsku i upisuje studij filmske režije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.