Preskočite na glavni sadržaj

Film o Hanni Arendt na programu kina 'Europa'

Od 15. prosinca će se film 'Hannah Arendt' naći na redovnom programu kina 'Europa', kao i drugih nezavisnih kina u Hrvatskoj. Film govori o židovsko-njemačkoj filozofkinji koja je prilikom izvještavanja sa suđenja nacističkom zločincu skovala čuvenu teoriju o 'banalnosti zla'.
vrijeme: 15.12.2013.
mjesto: Zagreb; Kino Europa, Varšavska 1
url: http://www.kinoeuropa.hr/

Film, koji u fokusu ima jedan od najfascinantnijih razdoblja iz života ove velike intelektualke 20. stoljeća, režirala je Margarethe von Trotta, redateljica posvećena feminističkoj tematici i vodeća figura tzv. novog njemačkog filma 1970-ih.

Film počinje uhićenjem nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, a nastavlja se u Izraelu suđenjem Eichmannu za zločine počinjene nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata. Arendt, koja je i sama zbog židovskih korijena bila prisiljena napustiti predratnu Njemačku i emigrirati u SAD, kao dopisnica za The New Yorker izvještava sa suđenja. Na temelju ovog 'suđenja stoljeća' napisala je i knjigu 'Eichmann u Jeruzalemu' u kojoj je formirala i predstavila svoj čuveni koncept o banalnosti zla.