Preskočite na glavni sadržaj

'Tri sestre' premijerno u 'Gavelli' 17. siječnja

'Tri sestre' premijerno u 'Gavelli' 17. siječnja
Kazališna sezona u novoj kalendarskoj godini u zagrebačkom kazalištu 'Gavella' nastavlja se u petak, 17. siječnja, premijerom dramskog klasika Antona Pavloviča Čehova "Tri sestre" u režiji makedonskog redatelja Slobodana Unkovskog.
vrijeme: 17.01.2014.
mjesto: Zagreb, GDK Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr

Jednome od najpoznatijih i najnagrađivanijih redatelja regije bivše Jugoslavije bit će to prva suradnja u Hrvatskoj, a pod njegovom redateljskom palicom Čehovljeve će (anti)junakinje Olgu, Mašu i Irinu na sceni teatra u Frankopanskoj oživjeti Jelena Miholjević, Dijana Vidušin i Ivana Roščić.

"Čehovljeva vječna drama o čežnji za srećom i drugačijim životom, slojeviti klasik o neuzvraćenim ljubavima, potisnutim emocijama i neizgovorenim mislima, odbija moralizirati, optuživati ili propovijedati, već radije nastoji razumjeti čovjeka, nepostojanog u svojim slabostima i vrlinama", ističe se u najavi predstave.

Njegov jedinstveni svijet u jednoj od najznačajnijih drama u povijesti svjetske književnosti u Gavellinoj produkciji igra se prema prijevodu Čede Price. Dramaturgiju potpisuje Dubravko Mihanović, scenograf je Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Ćopo, a svjetlo je oblikovao Zdravko Stolnik.

U predstavi još igraju Bojana Gregorić Vejzović, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Živko Anočić, Filip Šovagović, Biserka Ipša, Filip Vidović, Ingeborg Appelt i Matija Čigir.

GDK Gavella najavila je još u nastavku sezone autorski projekt redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić "Južnjak", prema drami njemačkog filmskog redatelja Rainera Wernera Fassbindera. Kazališne umjetnice koje u svojim predstavama obrađuju aktualne teme "Južnjakom" će u ožujku u Gavelli progovoriti o ljudskoj (ne)spremnosti na istinsko prihvaćanje različitosti – spolnih, rasnih, nacionalnih ili vjerskih.

Posljednja premijera sezone bit će u travnju "Amerika", koprodukcija s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka nastala prema nedovršenom, prvom i najduhovitijem romanu Franza Kafke. U scenskoj viziji redatelja Janusza Kice, dramatizacijom Gorana Ferčeca podnaslovljena kao "traktat o samoći", "Amerika" je najavljena kao "kazališna avantura dragocjene izazovnosti, zavodljivosti i višeznačnosti". (Hina)