Preskočite na glavni sadržaj

Najava ovogodišnjeg izdanja festivala 'Žedno uho'

Festival 'Žedno uho' i u svom ovogodišnjem izdanju u svibnju ostaje vjeran provjerenom konceptu - kombinaciji aktualnih izvođača i onih koje organizatori biraju po vlastitim afinitetima, najčešće pogađajući i ukus publike, a uspješnoj formuli doprinosi i to što, ističu, festival i nakon petnaest godina rade 'iz gušta'.
vrijeme: 09.01.2014.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/zedno.uho

Ne ganjamo velika imena i novac, nisu vremena za to, festival radimo iz gušta, a sada se vraćamo formatu za tristo do petsto ljudi kao u vrijeme kada smo bili u Teatru &TD, rekao je Mate Škugor, vodeći čovjek "Žednog uha", najavljujući ovogodišnji festival, koji će se na raznim lokacijama u Zagrebu održati od 21. do 24. svibnja.

Taj međunarodni festival aktualne glazbe otvorit će jedan od najkreativnijih free jazz sastava na svijetu, DKV Trio, u kojem su Hamid Drake (perkusije), Kent Kessler (kontrabas) i Ken Vandermark (saksofon, tenor saksofon,klarinet ). Organizatori napominju da je cilj ovogodišnjeg festivala "u mračnim vremenima kvalitetnom glazbom razveseliti vjernu dugogodišnju publiku, kao i mlade slobodoumne naraštaje koji su u moru šunda i kiča prepoznali prave kulturno-umjetničke vrijednosti".

Zasad su najavili samo prvi koncert, no Škugor kaže da će i jubilarno izdanje okupiti razne glazbene žanrove, od free jazza i eksperimentalne elektronike do avangardog rocka, punka i noisea. Dovodimo ljude koji su nam bitni, dio programa uvijek je naslonjen na izvođače koji su utjecali na organizacijsku ekipu i odredili nas, a drugi na aktualne izvođače, napomenuo je.

"Žedno uho" je u okviru festivala i izvan njega u proteklih sedamnaestak godina dovelo više od tisuću izvođača, većinom inozemnih, od kojih su neki, poput "No Means No" nastupali više puta i postali njihovi prijatelji, što će se i nastaviti, naglasio je Škugor.

Zadovoljan je dosadašnjih tijekom festivala, od malo težih početaka do vrhunca 2005. i 2006. kada se na free jazz koncertima okupilo i do 400 ljudi, a i potporom Ministarstva kulture koju, ističe, državi kroz poreze i višestruko vrate.

Po njegovim riječima, prednost je što sada imaju iskustvo, no i puno je veća konkurencija, više je promotora i događanja, nekad je u prosjeku bio jedan koncert tjedno, a danas ih ima i do pet.

Prije godinu dana u podrumskim prostorima Klovićevih dvora bio je otvoren i klub "Žedno uho" koji više ne funkcionira, a Škugor napominje da će se ubuduće više okrenuti samom programu te za ljeto pripremaju novi projekt.

DKV trio već je nastupao prije 12 godina u Zagrebu, u KSET-u, što je ujedno bio i prvi free jazz koncert koji je bio rasprodan i koji je doprinio afirmaciji budućeg NO JAZZ festivala. Trojica glazbenika zajedno sviraju od 1994. , dosad su imali niz nastupa diljem svijeta, tri studijska albuma i dva službena live izdanja. (Hina)