radionica, kolonija

32. Mediteranski kiparski simpozij


vrijeme: 06.08.2004. - 15.09.2004.19.30 sati
mjesto: Dubrova, Labin
organizator: Mediteranski kiparski simpozij

Svečanost otvorenja ovogodišnjeg Mediteranskog kiparskog simpozija održat će se u petak 6. kolovoza s početkom u 19.30 sati u Dolcu-amfiteatru u Dubrovi, Labin. Otvorenju će nazočiti sudionik projekta akademik Edo Murtić, a u glazbenom dijelu programa koncert će održati kvintet Triestango iz Trsta. 32. Simpozij trajat će do 15. rujna.

Mediteranski kiparski simpozij odvija se u kontinuitetu od 1970.godine na arealu otvorenog krajolika podno Labina, na blago valovitom predjelu određenom prirodnim ansamblima vegetacije, na površini od 40 hektara. Danas su u taj pejzaž sa dalekim otvorenim vidicima smještene 74 monumentalne skulpture dok je 12 skulptura i projekata postavljeno van Parka. Na Simpoziju je sudjelovalo 79 kipara iz zemlje i svijeta.
Posebna atrakcija Dubrove je njezina skulptorski obrađena "Bijela cesta", projekt kojega je do sada po dionicama realiziralo sedam kipara. Princip mozaikalno - kiparski riješene podloge ceste stvara tkanje konačne dužine od 800 m i širine 4,5 metara.
Zato je Dubrova projekt bez konkurencije po opsegu i izvornoj ljepoti parka, po kvaliteti i koncepcijskoj čistoći fundusa, po integritetu plastičnosti i prostora. Istra je ujedno ta koja nosi neosporan, organski razlog, upravo prirodno određenje da bude mjesto kiparskog simpozija, ona je suodredila ishodišne postavke za djelovanje. To su: suvremena pohvala ljepoti istarskog kamena, reafirmacija kamena u skulpturi u prostoru koji pruža iznimne uvjete afrontacije kipara i materijala, zatim kultiviranje istarskog prostora za postav trajne izložbe te u konačnici stvaranje uvjeta za formiranje Muzeja suvremene skulpture na otvorenom. Taj program uključuje niz važnih sadržaja na relaciji umjetnik - krajolik, kamen - sredstvo izražavanja, individualni rad - zajedništvo, otvorena akcija - publika.
Mediteranski kiparski simpozij u Dubrovi nije tri desetljeća aktivnosti ispunio snagom inercije već smjelim organizacijskim ustrajanjem. Njegovo dorastanje do manifestacije i institucije s punim autoritetom u Hrvatskoj i u svijetu te njegova vitalnost, utemeljeni su na karakteru i tradiciji istarskog prostora, kao što njegova trajna kiparska aktualnost u punoj mjeri izvire iz istarskih, hrvatskih i svjetskih kreativnih naboja.
Impozantan fond parkovnih skulptura i projekata u Dubrovi, Labinu, Rapcu, Pazinu, Pićnu, Sv. Nedelji, Zagrebu, Iloku i Vukovaru, te stručna organizacijska i radna iskustva upućuju na daljnju razradu i nastavak dosadašnje koncepcije Simpozija. Izgradnjom originalnog scensko - glazbenog prostora, Dolca - amfiteatra autora Josipa Diminića, zatim reprezentativnog Informativnog centra MKS-a koautora Slavka Batelića, arhitekta i kipara Josipa Diminića te kompleksa namijenjenog kvalitetnom boravku i radu u istarskom kamenu - kipara, klesara i studenata tijekom cijele godine.

Sabina Salamon, prof.,
ravnateljica MKS-a