Preskočite na glavni sadržaj

'Ukroćena goropadnica' Mestnog gledališča ljubljanskog u 'Kerempuhu'

Mestno gledališče ljubljansko u Zagrebu će u petak, 14. veljače, u Satiričkom kazalištu Kerempuh izvesti predstavu Williama Shakespearea 'Ukroćena goropadnica' u kojoj sve uloge igraju muškarci.
vrijeme: 14.02.2014.
mjesto: Zagreb; Gradsko satiričko kazalište "Kerempuh", Ilica 31
url: http://www.kazalistekerempuh.hr/

Uprizorenje je u prijevodu Otona Župančiča režirala srpska redateljica Anja Suša, koja ujedno potpisuje i scenografiju.

Kako se ističe u najavi predstave, u svojoj viziji "Ukročene trmoglavke" redateljica Suša nudi drukčije čitanje i razumijevanje Shakespeareove slavne komedije, premještajući njezin fokus sa žena na ostale marginalizirane društvene skupine.

Sve uloge u predstavi, baš kao i u elizabetanskom kazalištu, igraju muškarci: Matej Puc, Primož Pirnat, Jurij Drevenšek, Jaka Lah, Jožef Ropoša, Gregor Gruden, Gaber K. Trseglav i Jure Kopušar. Njezina posebnost ogleda se i u završnom Katarininu monologu koji se, zapravo, sastoji od tri monologa koje su napisale tri suvremene dramatičarke iz regije – Ivana Sajko, Maja Pelević i Simona Semenič.

U produkciji teatra Mestno gledališče ljubljansko dramaturšku obradu teksta potpisuje Petra Pogorevc, kostimografkinja je Barbara Stupica, autor glazbe Laren Polič Zdravič, koreograf Damjan Kecojević, a oblikovatelj svjetla Boštjan Kos.

Anja Suša (1973.) diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a magistrirala na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Jedna je od osnivača i umjetnička ravnateljica kazališne skupine Torpedo (1997.-2001 ). Od 2006. selektorica je međunarodnog kazališnog festivala BITEF, direktorica beogradskoga Maloga pozorišta Duško Radović i članica uredništva časopisa Teatron. Bavi se ponajviše suvremenim dramskim tekstovima, a velik dio vremena posvećuje i kazališnom radu za djecu i mlade, kako u Srbiji tako i u inozemstvu, za što je dobila nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja. (Hina)