Preskočite na glavni sadržaj

Pisanje i knjižnečari 3 - literarni natječaj

Knjižnica Sesvete i nakladnička kuća Alfa iz Zagreba pozivaju učenike osnovnih škola Zagrebačke županije i Grada Zagreba da se prijave za sudjelovanje u literarnom natječaju. Svi radovi trebaju se poslati najkasnije 30. travnja.
prijava: 30.04.2014
url: http://www.alfa.hr
Ovaj literarni natječaj temelji se na ponovnom osvješćivanju povezanosti čitanja i pisanja, kao temeljnim vrijednostima kojima uvijek treba posvećivati posebnu pozornost. Škola i knjižnica jesu dva važna mjesta u kojima se te vrijednosti trebaju posebno njegovati. One ne smiju ostati ravnodušne na promjene suvremenog trenutka, obilježena (ne)upitnim  preplitanjem tradicionalnoga i suvremenoga te očitim 'odmicanjem' od knjige. Ovaj je natječaj naš skroman odgovor na današnje izazove jeziku i knjizi.

Očekujemo da će i naš ovogodišnji 3. natječaj imati dobar odaziv, da će kao i prethodni uspješno poticati dobru suradnju škola i knjižnica, učitelja hrvatskoga jezika i knjižničara te da je njime zaživio dobar primjer dodatnog upućivanja učenika u svijet knjige, promišljanja i pisanja.

Naš završni susret bit će, osim svečanosti dodjele pohvalnica i priznanja, svečanost slušanja, govorenja, čitanja i pisanja.

Svrha literarnoga natječaja je promicati temeljne vrijednosti čitanjem i pisanjem, primjerice: dostojanstvo ljudske osobe, sloboda, pravednost, domoljublje, društvena jednakost, solidarnost, dijalog i tolerancija, rad, poštenje, mir, zdravlje, očuvanje  prirode i čovjekova okoliša te ostale demokratske vrijednosti. To su vrijednosti na kojima se treba temeljiti razvoj hrvatskoga nacionalnoga, kulturnoga i duhovnoga identiteta unutar složenih globalizacijskih procesa. Vrijednosti kojima treba posvetiti osobitu pozornost jesu: znanje, solidarnost, identitet i odgovornost.' prema Nacionalnom okvirnomu kurikulumu: Društveno-kulturne i odgojno-obrazovne vrijednosti, str. 25

Propozicije:
- svaka škola može poslati točno određen broj literarnih radova s obzirom na broj učenika;
- škole do 300 učenika – 10 radova;
- škole od 300 do 750 učenika – 15 radova;
- škole iznad 750 učenika – 20 radova;
- u natječaju ne sudjeluju učenici 1. i 2. razreda osnovne škole;
- jedan te isti učenik može imati najviše dva rada;
- radovi na zavičajnomu govoru trebaju imati objašnjenja zavičajnih riječi i izraza;
- literarni učenički rad ne smije biti već objavljen;
- jedan rad može imati najviše 60 redaka. Svi radovi trebaju biti napisani pismom Times New Roman, veličine 12 točaka, s proredom 1,5.

Šalju se u četiri nepotpisane preslike na kojima treba biti učenikova zaporka i razred. Uz izvorni tekst treba navesti cjelovite podatke (ime i prezime, naziv škole i potpunu adresu te podatke o voditelju: ime i prezime, broj mobitela i adresa e-pošte).

'Školska knjižnica mjesto je gdje se učenik uvodi u svijet knjige i čitanja. Čitanjem učenik otkriva raznoliki svijet literature. Pritom tehnike čitanja i razumijevanje pročitanoga postaju bitan preduvjet uspješnosti procesa cjelokupnoga školskog učenja. Zadaća je školskoga knjižničara stvoriti od učenika čitatelja koji će s oduševljenjem  i radošću osjetiti književno djelo.' Nastavni plan i program za osnovnu školu, str. 19

Radove poslati na adresu:
Knjižnica Sesvete
(za literarni natječaj Pisanje i knjižnečari 3)
Trg Dragutina Domjanića 6
10 360 Sesvete

Neće se razmatrati pošiljke koje se ne budu pridržavale propozicija. Na svečanosti dodjele nagrada i priznanja, učitelji i učenici imat će priliku za susret s poznatim književnicima.