festival

Vizura Aperta 12: Priroda


vrijeme: 31.07.2012. - 04.08.2012.
mjesto: Momjan

Međunarodni, multimedijalni festival VIZURA APERTA, s ovogodišnjom temom posvećenom prirodi, održat će se u istarskom Momjanu, od 31. srpnja (utorak) do 4. kolovoza (subota) 2012. 

VIZURA APERTA je međunarodni, multimedijalni festival, koji djeluje već dvanaest godina na specifičnoj lokaciji u zapadnoj Istri neposredno uz slovensku i talijansku granicu. Uz festivalski program, održava se multimedijalna radionica, koja istražuje prostor, kulturološke specifičnosti mjesta. Festival i radionica VIZURA APERTA pružaju priliku za suradnju umjetnika, arhitekata, sociologa, antropologa, koji u svoje projekte i radove uključuju mještane, a posebnu pažnju festival posvećuje djeci Momjana i sudionika koja kontinuirano godinama pohađaju radionice, te sami stvaraju radove koji se  prikazuju i valoriziraju  na završnoj izložbi momjanskih radionica. Svojom produkcijom posebno se ističe Laboratorio bambini u kojem nastaju zajednički video radovi, instalacije i igrokazi vezani za određene lokacije u mjestu, oživljavaju se  legende,  te granica između svakodnevnih trenutaka  i umjetničke intervencije nestaje.
 
Stvarni složeni geografski i politički kontekst u kojem nastaje VIZURA APERTA je kroz interdisiplinarni pristup upisao geopolitičke različitosti u formu festivala kao mutimedijalnog koji potiče izradu radova koji bilježe procese i otvaraju različite diskurse i vizure o  promišljanju rada koji nastaje u novoj okolini u zajedništvu s različitima.
Radionica (Laboratorio) stavlja svoje sudionike - opremljene vlastitim idejama, kulturnim i edukacijskim naslijeđem - u specifičnu situaciju i proces upoznavanja s novim i različitim načinima mišljenja i umjetničkog djelovanja te su radovi nastali u momjanskom Laboratoriju produkt reakcije na novi, drugačiji kontekst - osobe, radove i sredinu u kojima je uvažavanje drugog i promjene ono što uvijek otvara za razvoj neophodne nove vizure, u kojem ovaj festival iznova crpi inspiraciju za svoje djelovanje.

PRIRODNO

Festival negirajući granicu između svakodnevnog i umjetnosti započinje nogometnom utakmicom između Nogometnog kluba Momjan (Domaćin) i (Gostiju) Vizure aperte.  Video rad Zoltana Totha stanovnika Buja i stalnog sudionika Vizure aperte iz serije Svakodnevni prizori objavljen na Internetu postaje motiv za druženje i kuhanje uz gledanje videa Iz života  jedne pizze. Prirodno, opušteno ponašanje i odmor su koncepti svakodnevnog života koje pokušava oživjeti ovogodišnja Vizura aperta.

Za vrijeme festivala održavat će se četiri radionice s temom Prirode. Vlasta Žanić i Boris Greiner vode radionicu One take dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog  filma i performancea. Dječja radionica One take filma ekranizirat će dvije poznate dječje pjesme odnosno slikovnice “Kako živi Antuntun” Grigora Viteza i “Grga Čvarak” Ratka Zvrka. Radionicu Od crteža do instalacije vode umjetnici Tea Hatadi i Igor Juran u kojoj će nastati zajednička prostorno mobilna i zvučna instalacija u čije će obrise ugraditi promjenjive vizure pejzaža.

Dio radova bit će predstavljen u kinu u Bujama  03. 08. 2012. na Films and wine festivalu, kada ćemo pokazati dio momjanske produkcije i dio programa nizozemskog filma po izboru Rade Šešić kojima je tema Voda, program Highlights of the Lowlands u organizaciji Public Rooma. U zvoniku u staroj jezgri Buja bit će izložena instalacija Marijane Kramarić koja  svojim  odjevnim predmetima ukida granicu između visoke mode i svakodnevno nosive, prilagodljive odjeće  od prirodnog materijala. Teme pijesak, sjećanje, boje i emocije provlače se kroz njezine kolekcije i instalaciju, a tema plaža vidljiva je i u video radu u isječcima iz filmova iz prošlog stoljeća. U programu povratka u prirodu, odlazak na plažu je neizbježan. U tom duhu predstavnice mladih DAZ-a Urša Juvan i Ivana Šajn, pozabavit će se odnosom prirode, odmora i arhitekture. Arhitekti Axel Humpert i Benedikt Boucsein predstavit će svoj nagrađeni projekt nastajanja arhitektonskih  novina u Africi. Arhitekti  kreiraju stranicu momjanskih novina Camenzind Momjan ispunjenu naslovima ostavljajući prazna polja da u njih upišemo priče. Vidjet ćemo i novi  video rad Alema Korkuta Na  Braniku u kojem sudjeluje 12 hrvatskih pisaca  koji se strastveno doslovno slovima bore, da očuvaju nacionalni integritet. Izbor iz One take radova Vlaste Žanić, video rad Mrtva priroda Borisa Greinera također snimljen u jednom kadru,  rad Igora Jurana Katapultiranje na  Jug no2 i Tee Hatadi Europe like Wanderland II. U programu prikazujemo  radove Maure Batarilović koja je sudjelovala u video radionici Marka Ercegovića Svakodnevni video art; prva projekcija u Bujama i Momjanu 2011., gdje je tada sedamnaestogodišnja autorica nagrađena za video radove Bez kompozicije i Osobnost zajedno s profesoricama na Likovnoj akademiji Nicole Hewitt i Anom Hušman. Maura je ove godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu.  

Ovogodišnji plakat ukazuje na vezu festivala i prirode Vizure aperte njega je samoinicijativno osmislila i realizirala dvanaestogodišnja Lea Bulaja. U želji da ovakvih postprodukata načina rada s djecom bude još nastavljamo festival.

04.08. na završnoj zajedničkoj izložbi očekuje nas niz nepredvidivih improvizacija, performansa, video radova, fotografija i instalacija po cijelom mjestu kojima će sudionici predstaviti svoje odgovore na prostorni doživljaj mjesta, prirodu, suživot i ostale teme  koje otvara Momjanski laboratorij Priroda (Davorka Perić)
 
Opširnije

(D.H.F., 30.07.2012)