Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena 'Virtualna zbirka djela Antuna Gustava Matoša' u NSK

'Virtualna zbirka djela Antuna Gustava Matoša', u kojoj je jedanaest dosad neobjavljenih pisama toga istaknutoga hrvatskog pjesnika, novelista i novinara, predstavljena je u povodu obilježavanja stogodišnjice njegove smrti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4 p.p. 550
url: http://www.nsk.hr
Zbirku su predstavili glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, voditelj Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK Ivan Kosić i Anita Marin iz Retriospektivne bibliografije NSK: Matoeševe stihove kazivao je dramski umjetnik Joško Ševo.
 
Kosić je podsjetio kako se Matoševa ostavština čuva u HAZU i NSK te napomenuo da je NSK u nekoliko navrata otkupljivala dijelove njegove pisane ostavštine. 'Sva ostavština u HAZU i NSK objavljena je Matoševim Sabranim djelima', rekao je.
 
U pismima izloženim u NSK Matoš piše ravnatelju Drame HNK Josipu Bachu, zatim Vladoji Schmidtu-Jugoviću koji je u Zagrebu pokretao list Mladost, Zdenku Verniću piše neposredno prije smrti, a po jedno pismo šalje nakladniku Antunu Scholzu te Ravnateljstvu Dioničke tiskare.
 
Osim pisama, virtualna zbirka sastoji se od preslika Matoševih književnih djela, fotografija, razglednica i crtica iz Matoševe biografije. Jezgru zbirke čini vremenska lenta koja vizualno predstavlja Matošev životni put.

Tu su, kako je istaknula Anita Marin, prikazani i kritički osvrti o Matošu, kao i ključni ulomci iz stvarne i literarne biografije koji naglašavaju njegovu ulogu u povijesti hrvatske književnosti. Zbirka prikazuje i digitalizirane rukopise Antuna Gustava Matoša, tiskana djela koja su digitalizirana u cijelosti, predstavlja njegov novinarski rad te donosi digitalizirane naslovnice značajnih izdanja Matoševih djela, rekla je.
Zbirka donosi i izbor djela o Matošu, ali i govori o njegovim putovanjima Europom te o tome koliko je Matoš danas zastupljen na Internetu.
(Hina)