Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska financijski pomaže obnovu kulturne baštine Timbuktua

Kao prva zemlja u svijetu koja se odazvala pozivu UNESCO-a za pomoć Timbuktuu, Hrvatska je izdvojila deset tisuća američkih dolara u Fond za pomoć ugroženoj svjetskoj baštini Republike Mali, iz kojega će se financirati obnovu tog islamskog svetišta iz 15. stoljeća, uništenog prije dvije godine u sukobima pobunjenika i vladinih snaga tijekom okupacije sjevernog Malija.
vrijeme: 20.03.2014.
mjesto: Republika Mali; Timbuktu

UN je objavio kako su ovih dana mjesni zidari počeli polagati prve glinene opeke u okviru obnove te svjetske kulturne baštinu koju, uz Hrvatsku, financiraju još UNESCO, Mali, Bahrein, Andora i Mauricijus.

"Obnova kulturnog nasljeđa u Timbuktuu ključna je za stanovnike Malija, za stanovnike ovog grada i za stanovnike svijeta, a samo ime Timbuktu potiče maštu milijuna ljudi u svim dijelovima svijeta", rekla je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Hrvatska podrška bila je izuzetno dobro primljena, a time smo pokazali da smo od zemlje primateljice pomoći, koja je i sama imala iskustvo uništavanja svjetske baštine, sada zemlja koja pomaže čuvati i obnavljati vrijednu baštinu svijeta ugroženu konfliktima i razaranjima, ističu u hrvatskom Ministarstvu kulture. Predstavnici Malija svih razina, kao i sadašnji ministar kulture Bruno Maiga višekratno su nas na službenim sastancima u UNESCO-ou istaknuli kao uspješan primjer međunarodne kulturne suradnje, dodaje se.

Poziv za pomoć tom ekonomskom, intelektualnom i duhovnom središtu širenja islama diljem Afrike u 15. i 16. stoljeću odaslan je s 36. zasjedanja Odbora za Svjetsku baštinu, održanog krajem lipnja u St. Petersburgu. (Hina)