Preskočite na glavni sadržaj

Boris Hnatjuk / Tehnonatura

U utorak, 8. travnja, u 20 sati, u Maloj dvorani galerijr Prica u Samoboru, otvara se izložba fotografija Borisa Hnatjuka pod nazivom 'Tehnonatura'. Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja.
vrijeme: 08.04.2014. 20,00
mjesto: Samobor; Galerija Prica, Trg Matice hrvatske 3
url: http://www.pousamobor.hr
TehnoNatura, pojam koji je kontradiktoran po svojem značenju i upravo je to ono što fotografije Borisa Hnatjuka prikazuju. Predočuju često bolno očit nesklad čovjekove intervencije u prirodu, no ponegdje se ipak uspije stvoriti harmonija dirigirana ljudskom rukom.

Zanimljivo je da je natura latinska riječ za prirodu što je nekada označavalo pojam esencijalne kvalitete i  urođenu dispoziciju, a u drevna je vremena doslovce značila 'rođenje'. Natura je bila latinski prijevod grčke riječi physis (φύσις), koja se izvorno povezivala s unutarnjom motiviranošću i karakteristikama koje biljke, životinje i ostala živa bića razvijaju u skladu sa sobom.


Ljudskim pokušajem uspostavljanja dominacije prirodom postepeno počinjemo gubiti svoje unutarnje razloge zadovoljstva i okrećemo se vanjskim faktorima za koje se nadamo da će nas zadovoljiti i potaknuti na aktivnost. Rezultat tog puta je da se čovjek sve više okreće tehnici i mehanici koji su postali dostupni i sveprisutni.

Boris Hnatjuk svojim crno bijelim fotografijama lišava prizor određene 'težine' koju boja nedvojbeno unosi u kompoziciju. On stvara svijet u koji uz crnu i bijelu dozvoljava samo sivoj da uđe mijenjajući nam navikle poglede i namećući nam detalje iz prirode uz koje prolazimo svakodnevno ne primjećujući. Igra vlati trave, grane drveća, oblaci koji mirno plove nebom, bršljan koji lagano puzi svojim putem priroda je koja se svakodnevno nalazi oko nas sada gledana fotografskim okom osobe koja stoji iza fotoaparata.