izložba

Rovinjska Kuća o batani


vrijeme: 09.09.2004. - 09.09.2004.
mjesto: Rovinj, Obala P. Budicin
organizator: Grad Rovinj

U Rovinju se danas otvara Kuća o batani/Casa della batana ...Rovinjska batana tipična je ribarska brodica ravnog dna. Posjedovala ju je gotovo svaka rovinjska obitelj. Ova je izložba posvećena batani, ljudima koji su s njome povezani i gradu Rovinju čiji je ona simbol.

Cilj je projekta očuvanje baštine i lokalne tradicije - tradicionalnog načina gradnje rovinjske batane i dokumentiranje istog kroz medij fotografije i filma.

Batana predstavlja ulaz u kompleksniju priču o povijesti i tradiciji grada Rovinja.
Prvi dio izložbe posjetitelje uvodi u realni život batane pružajući relevantne informacije o batani te ljudima koji je grade i koriste u Rovinju (povijesni pregled, konstrukcija i tipovi, ribarenje i svakodnevni život); dok drugi dio predočenjem dragih predmeta i uspomena, pjesama, slika i arhivskih fotografija predstavlja svijet sjećanja Rovinjana i umjetnika koji su na razne načine osobno povezani s batanom ...

Kuća o batani na tragu je suvremene koncepcije eko-muzeja koji karakterizira visok stupanj uključenosti zajednice u njegovu realizaciju i nastavak djelovanja.

Autorica postava i voditeljica projekta je gđa Dragana Lucija Ratković.