Preskočite na glavni sadržaj

'Od pintadera do prehrane' u Arheološkom muzeju

U Arheološkom muzeju u Zagrebu, od 18. travnja do 18. svibnja, postavljena je izložba 'Od pintadera do pregrane: Putovanje kroz prošlost s Edukacijskim odjelom Arheološkog muzeja Istre'.
mjesto: Zagreb; Arheološki muzej, Trg N.Š. Zrinskog 19
url: http://www.amz.hr
Ova edukativna izložba posvećena je proučavanju jedne zanimljive vrste arheološkog predmeta manjih dimenzija, koji je u većini slučajeva izrađen od pečene gline (keramike) a čiji je stručni naziv 'pintadera'. Na arheološkim lokalitetima diljem Hrvatske pronađen je manji broj pintadera, a na području Istre zasad znamo za svega tri. Prilikom posjeta izložbi otkrit ćete 'Što su to pintadere?' te dobiti informacije o njihovom porijeklu, mogućoj namjeni, tipologiji, proizvodnji, rasprostranjenosti i drugim aspektima pintadera.


Predmeti koji čine dio izložbe predstavljaju vlastite interpretacije pintadera pronađenih na području Istre i susjednih krajeva te onih otkrivenih u vrlo udaljenim prostorima, poput današnje Mađarske, Bugarske, Grčke, Turske i dr. a izrađene su sa strane korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Pula.

S obzirom da za vrijeme projekta i izložbe Pintadere je na području Istre bila u pripremi velika izložba posvećena prehrani u Istri ('Ki sit ki lačan') a više stručnjaka navodi podatak da je jedna od mogućih namjena pintadera u prapovijesti bila i ona pečatiranja, odnosno označavanja kruha, povezali smo ove dvije teme. Tako su u izložbi prikazani i radovi učenika drugih razreda gimnazije Talijanske srednje škole 'Dante Alighieri' u Puli te učenika 3. i 4. razreda Strukovne škole Pula, smjera nutricionisti s kojima smo odradili radionice pripreme kruha te terenskog obilaska i proučavanja sačuvanih starih istarskih krušnih peći.