Preskočite na glavni sadržaj

Dijalozi s baštinom / Slika spomenika i princip promjene

U organizaciji Katedre za istraživanje i zaštitu kulturne baštine Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i ICOMOS-a Hrvatske, na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u utorak, 29. travnja, održavaju se Dijalozi s baštinom - jednodnevni stručno-znanstveni skup konzervatora i restauratora naše zemlje. Ovogodišnji Dijalozi za temu imaju Sliku spomenika i princip promjene.
vrijeme: 29.04.2014. 9,00
mjesto: Rijeka; Filozofski fakultet
url: http://dijalozisbastinom.wix.com/dijalozi
Ove godine raspravljat će se o odnosu konzervatorske etike i principa promjene, odnosu koji podrazumijeva sučeljavanje stručne metodologije 'proizašle iz profesionalne tradicije od dvjestotinjak godina' s poimanjem kulturne baštine u društvenoj zajednici, koja obuhvaća naručitelje, upravitelje i građanstvo.

To sučeljavanje čini se aktualnim u trenutku kada se na međunarodnoj razini dugo građeni konzervatorski standardi revidiraju zbog 'žudnje prema povijesti« ili potrebe za praćenjem duha liberalizacije i »otvaranju promjenama'. Na ovom će se skupu stoga raspraviti koja je uloga konzervatora u problematičnom odnosu prema prošlosti i nereguliranoj tržišnoj atmosferi hrvatske zbilje.

Radna pitanja na koja očekujemo odgovore su sljedeća: da li su konzervatori samo čuvari postojećeg stanja i kulta starosne vrijednosti ili se, prema recentnim poticajima, trebaju baviti takozvanim upravljanjem promjenama? Trebaju li zaboraviti na načela poštivanja autentičnosti, starosti, heterogenosti, oštećenosti i nedovršenosti zbog oživljenih nagona prema cjelovitosti, reprezentativnosti, tržišnoj iskoristivosti spomeničke ikone, odnosno njezine općenite atrakcije i noviteta?

Na skupu će desetak izlagača (Ž. Bistrović, M. Bradanović, V. Bralić, A. Braun, Đ. Gobić-Bravar, T. Horvatić, K. Majer Jurišić, B. Križanić, P. Marković, I. Matejčić, M. Špikić) raspraviti o tim pojavama na pokretnoj i nepokretnoj baštini u suvremenoj praksi.

Programom je predviđeno i predstavljanje novih brojeva časopisa Portal Hrvatskoga restauratorskog zavoda i Godišnjaka zaštite spomenika kulture Hrvatske.
Više