Preskočite na glavni sadržaj

Koncert i izložba u čast Dinka Fia

Svečanim koncertom zagrebačkih klapa u ponedjeljak, 28. travnja, u 20 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odaje počast maestru Dinku Fiu, hrvatskom skladatelju, melografu, dirigentu, zborovođi i glazbenom pedagogu, koji je svojim predanim radom od zaborava spasio velik i značajan dio hrvatske kulturne baštine.
vrijeme: 28.04.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4
url: http://www.nsk.hr

Koncert će se održati u glavnom predvorju Knjižnice, a na njemu će nastupiti klape Dišpet, Nostalgija, Obilanca, Pižolot, Sagena, Slavić i Prvi komin Snježanin. Ulaz je slobodan.

Dinko Fio (28. travnja 1924. – 2. studeni 2011.) rođen je u Blatu na Korčuli, a školovao se u Dubrovniku i Zagrebu. Smatra se jednim od prvih stručnih hrvatskih melografa. Skladao je, priređivao, harmonizirao i obrađivao tekstove za dalmatinske klape i mješovite pjevačke zborove. Uglazbio je i aranžirao za klapsku izvedbu i niz pjesama hrvatskih pjesnika i pjesnikinja (Vladimir Nazor, Lucija Rudan, Pere Ljubić, Tatjana Radovanović i dr.) Uspješno je surađivao s ansamblom LADO i SKUD-om „Ivan Goran Kovačić“; osnivač je klape Nostalgija i ansambla Prvi komin Snježanin.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bila je adresa na koju je Dinko Fio često navraćao, shvaćajući njezinu ulogu u očuvanju i promociji hrvatskoga kulturnog blaga. Potaknut tom spoznajom, ostavio joj je u naslijeđe značajan dio svoga dugogodišnjeg rada, koji je pohranjen u Zbirci muzikalija i audiomaterijala. Maestrov 90. rođendan, koji bi proslavio 28. travnja, prilika je da se uz pjesmu dio te vrijedne građe predstavi domaćoj javnosti, prigodnom izložbom 'Iz Maestrove ostavštine'.