Preskočite na glavni sadržaj

Tajne mentalizma: poziv na radionicu čitanja misli

Cirkuski informacijski centar poziva izvedbene umjetnike i druge zainteresirane građane da se na radionici mentalizma belgijskog stručnjaka Kurta Demeyja upoznaju s psihološkim sustavima koji kao umjetnički alati mogu poslužiti za kontrolu pažnje publike. Radionica će se održati u klubu Palach u Rijeci, 4. svibnja, u 18 sati, a prijave za sudjelovanje su u tijeku.
vrijeme: 04.05.2014. 18 h
mjesto: Varaždin, Croatia
url: http://www.trash.hr/

Mentalizam je skup vještina čije izvođenje pred publikom odaje dojam nadnaravnih moći čitanja misli ili drugih parapsiholoških fenomena. Popularizirane kroz više televizijskih serija i filmova, ove su tehnike svoje prirodno mjesto eksploatacije pronašle u žanru nove magije, izvedbenom pravcu koji proteklog desetljeća redefinira što znamo o iluzionizmu i kako trik možemo koristiti na suvremen način.

Kurt Demey, multimedijalni umjetnik i konzultant za nekoliko belgijskih mentalista, tehnike iz svijeta iluzije i mentalizma koristi kao umjetničku paletu. Pri tom otvara pitanja vezana uz ono u što vjerujemo ili u što želimo vjerovati, o postojanju slučajnosti ili njezinu izostanku. Produkcije, instalacije i performansi u njegovoj režiji govore poetične priče gdje se izlaže naša čežnja za temeljnim značenjima stvari.

Ovo nije radionica na kojoj želite tek doznati „tajnu trika“, ovo je radionica prvenstveno namijenjena onim umjetnicima koji mentalizmom žele obogatiti svoj postojeći izvedbeni vokabular. Kurt Demey podučit će polaznike osnovama mentalizma i mogućim upotrebama u umjetničkom performansu.

Riječka radionica mentalističkih tehnika dio je projekta „Nova magija“ koji zajednički, kroz Clubture platformu, organiziraju i provode četiri udruge: splitska Pozitivna sila, zagrebačka Mala performerska scena, zadarski Zadar snova i riječka Škatula.

Projekt podupiru i Grad Zagreb, te Ministarstvo kulture, a djelovanje Cirkuskog informacijskog centra u 2014. godini podržava i zaklada Kultura nova.

Prijave se primaju na e-mail centar@cirkus.hr (kotizacija iznosi 150 kuna).