Preskočite na glavni sadržaj

'Duh četrdeset i pete' Kena Loacha u Dokukinu

Od srijede, 14. svibnja, u 19 sati, u zagrebačkom Dokukinu pogledajte film 'Duh četrdeset i pete' koji s nevjerojatnom strašću podsjeća na nepokolebljivi duh zajedništva nakon Drugog svjetskog rata i nadu u bolje, ujedinjeno društvo
vrijeme: 14.05.2014. 19 h
mjesto: Zagreb; Art kino Grič, Jurišićeva 6
url: http://www.dokukino.net/

Svjetski rat je završio. 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. 'Duh četrdeset i pete' nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

'Duh 45' živo ilustrira optimizam nacije te kako je nova, pravednija država nastala iz ruševina rata. Ken Loach kreira bogati politički i društveni narativ o godinama neposredno nakon Drugog svjetskog rata koji su utrli put novoj državi u kojoj je karakter vremena bio obojan zajedništvom.

Nakon obrane od fašizma, ljudi su zahtijevali ravnopravnije društvo u kojemu elite ne kontroliraju sve resurse i gdje radničke klase imaju pristup zdravstvenoj skrbi, stambenom zbrinjavanju i socijalnoj skrbi.

'Duh 45' osvjetljava i slavi razdoblje bez presedana najsnažnijeg duha zajednice u Velikoj Britaniji.

Termini prikazivanja u Dokukinu u Griču: srijeda 14.05. u 19:00h (pretpremijera)/ četvrtak 15.05. u 21:00h/ petak 16.05. u 21:00h/ srijeda 21.05. u 21:00h/ četvrtak 22.05. u 19:00h/ petak 23.05. u 19:00h.