Preskočite na glavni sadržaj

100 razloga za slavlje - 20 godina Instituta za suvremenu umjetnost

Izložba '100 razloga za slavlje – 20 godina Instituta za suvremenu umjetnost' prikazuje izdanja, dokumentaciju, memorabilije, uspomene i razne aspekte djelovanja Instituta od svojeg osnutka do danas. Zapravo, cijeli novi prostor samo je ovom prilikom pretvoren u galeriju, uključujući i u uredski prostor. Izložba, koja se otvara 20. svibnja, u 20 sati, je zamišljena kao prostor prisjećanja, proslave, planiranja, sudjelovanja i zabave.
vrijeme: 20.05.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20
url: http://www.scca.hr/

Na nekoliko monitora mogu se vidjeti sati i sati radova umjetnika, filmovi iz dokumentacije i razni materijali iz brojnih zemalja s čijim umjetnicima i organizacijama smo surađivali tijekom svojeg dosadašnjeg rada.

Jedan kutak izložbe posvećen je Nagradi Radoslav Putar i njezinoj sada već 13-godišnjoj povijesti, te nizu sudionika ovog prestižnog natjecanja jedine godišnje nagrade za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, koju smo osnovali 2002. godine uz podršku The Foundation for A Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka.

Na izložbi se pokazuju i materijali iz dugogodišnje suradnje s organizacijom Trieste Contemporanea iz Trsta i našom suradnjom na projektu Continental Breakfast, koji je nakon Instituta uključio i brojne druge kolege iz Hrvatske.

Institut za suvremenu umjetnost tijekom 2014. slavi svoju dvadesetu godišnjicu

Osnovan 1993. kao program Zaklade Otvoreno društvo – Hrvatska, Soros centar za suvremenu umjetnost i dio SCCA Networka, svoj prvi ured je imao u prostorima tadašnje Galerije suvremene umjetnosti, a sada se nalazi na svojoj, osmoj po redu, adresi i po prvi puta sa vlastitim galerijskim prostorom.

Institut se osamostalio 1998. godine i osnovan je kao udruga građana koju su osnovali tadašnji zaposlenici i članovi Savjeta, te stalni suradnici:
(Karmen Bašić, Branka Stipančić, Darko Šimičić, Jadranka Vinterhalter, Janka Vukmir, Boris Cvjetanović, Branko Čegec, Igor Kuduz, Leonida Kovač, Mladen Lučić, Slaven Tolj, Zlatko Gall, Zvonko Maković, i kasnije Agar Pata)

Posljednje tri godine dijelio je uredski i izložbeni prostor udruge Academia Moderna koja mu je ljubazno, kolegijalno i prijateljski pružila gostoprimstvo.

Novih 60-ak kvadrata novog galerijskog prostora u Zagrebu bit će namijenjene izložbama domaćih i inozemnih umjetnika, istraživačkim projektima i projektima iz dokumentacije Instituta koja će u novom prostoru također konačno imati pogodnije uvjete za rad. Institut će nastaviti i proširiti svoje programe uživo, razgovora s umjetnicima i ostalim protagonistima likovne scene.

U novom prostoru također će se moći nabaviti izdanja Instituta za suvremenu umjetnost kao i izdanja i objekti vezani uz tekuće izložbe i ostale programe, te izdanja i radovi članova i osnivača Instituta za suvremenu umjetnost.