Preskočite na glavni sadržaj

130 godina porečkog Muzeja

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino slavi ove godine 130. obljetnicu osnutka. Ova značajna obljetnica obilježit će se nizom događanja tijekom cijele godine, a obilježavanje je započelo u nedjelju, 25. svibnja, rekreativno-edukativnom šetnjom od Poreča do arheološkog nalazišta Picugi, kojom se simbolički prolazi putevima prvih arheologa – osnivača najstarijeg muzeja u Istri.
vrijeme: 25.05.2014.
mjesto: Poreč
url: http://www.muzejporec.hr/

Naime, u Poreču je 1884. godine osnovan Pokrajinski arheološki muzej Istre (Museo archeologico provinciale dell'Istria), kao prva muzejska institucija na području Istre, a Zavičajni muzej Poreštine smatra se danas njegovim pravnim slijednikom. Osnovu prvog muzejskog fundusa činili su upravo arheološki nalazi s Picuga, jednog od najvrjednijih prapovijesnih nalazišta u Istri. U otkrivanje Picuga kreće se s Trga slobode u 9 sati pod vodstvom arheologa Davora Munde i povjesničara Gaetana Benčića, koji će na putu dugom 6,5 kilometara šetačima otkriti pregršt zanimljivosti.

U sklopu proslave obljetnice, sve do kraja godine, provodit će se i akcija „Muzeju na dar“, u kojoj će građani moći donirati predmete za Muzej. Prilika je to da se sami građani uključe u stvaranje muzejskih zbirki i stalnog postava. Želja porečkih muzealaca je sačuvati njihove osobne priče i predmete kako bi postali dostupni široj javnosti putem izložbi, publikacija te drugih obavijesnih sredstava. Inače, porečki muzejski fundus broji preko 16.000 različitih predmeta koji se datiraju od prapovijesti do današnjih dana, a raspoređen je u pet odjela: arheološki, etnografski, galerijski, kulturno-povijesni i povijesni odjel, u ukupno 41 muzejsku zbirku. Ova aktivnost ima za cilj skrenuti pozornost šire javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njezinom očuvanju.

Do kraja godine planiraju se također brojni edukativni programi, izložba o povijesti porečke turističko-ugostiteljske škole te izdavanje dvije monografije – o povijesti vodoopskrbe te o povijesti vatrogastva u gradu Poreču.

Veliku obljetnicu porečki je Muzej dočekao s velikim planovima. Na jesen kreće dugo očekivana obnova, koju zajednički financiraju Coordinamento Adriatico, Regione Veneto i Grad Poreč, a u prvoj fazi uključuje rješavanje problema kapilarne vlage u prizemlju te sanaciju krovišta. Također, u tijeku je izrada idejnog rješenja stalnog muzejskog postava.

Obilježavanje obljetnice praćeno je i prigodnim logom, čiji dizajn potpisuje likovna umjetnica Sabina Damiani.