Preskočite na glavni sadržaj

Ovogodišnji Animafest prvi put će 'iskoračiti' iz Zagreba

Ovogodišnji Animafest prvi put će 'iskoračiti' iz Zagreba
Kratkometražno izdanje 24. svjetskoga festivala animiranoga filma - Animafest Zagreb 2014., održat će se od 3. do 8. lipnja, a jedna od novina ovogodišnjeg festivala je što će prvi put 'iskoračiti' iz Zagreba pa će se istodobno sa zagrebačkim dijelom Animafesta, 19 animiranih filmova prikazivati u nezavisnim kinima digitaliziranim HAVC-ovim projektom u 15 gradova diljem Hrvatske.
vrijeme: 03.06.2014.
url: http://www.animafest.hr

Tako Animafest više neće biti ekskluzivno zagrebački događaj, izvijestili su umjetnički ravnatelj Animafesta, Daniel Šuljić i producentica toga festivala Vjera Matković na konferenciji za novinare u zagrebačkome kinu Europi.

Festival će tako ponuditi više od 400 filmova u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, te u popratnim programima i posebnim događanjima na brojnim zagrebačkim lokacijama, dok će dio programa biti u kinima u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici i Zaboku, najavila je Matković.

Ovogodišnji Animafest bit će i jedinstvena prilika da posjetitelji na jednome mjestu steknu potpuni uvid u najbolje lutka filmove u povijesti, rekao je Šuljić. Objasnio je da se tematski program Animafesta 2014. sastoji i od svjetske top-liste Majstori lutkari, nastale iz ankete koju je Animafest proveo među 45 vodećih autora te tehnike, panorama hrvatskoga i francuskoga lutka-filma nastalih u suradnji s festivalom u Annecyju i Skrivenih blaga.

Uz filmove, bit će postavljene i izložbe "Lutka u hrvatskom animiranom filmu" u Galeriji ULUPUH i "Sestre" u Galeriji Matice hrvatske.

Na novinarski upit o dolasku uglednih osoba iz svijeta animacije na ovogodišnji Animafest, Šuljić je najavio da će ih biti više od 150, među kojima i stručnjak za posebne efekte Adam Wright, švicarski klasik Georges Schwizgebel, Bugarin Theodor Ushev, japanski nezavisni animator Mirai Mizue, hrvatski animator s australskom adresom Tomislav Mikulić te Giannalberto Bendazzi i Paul Wells, koji će sudjelovati na znanstvenome skupu Animafest Scanner 2014. a taj skup također je novina ovogodišnjega Animafesta.

Animafest će, uz ostalo, predstaviti i retrospektive legendarnih majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, kao i program "Animafest u nezavisnim kinima - Krenimo u kino!", nastao u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra, a kao nastavak uspješnoga projekta digitalizacije nezavisnih kino prikazivača.

Istaknuto mjesto pripast će i hrvatskome animiranom filmu, rekao je Šuljić i najavio da će biti prikazano 46 domaćih djela, što je više od 10 posto ukupnoga programa, a osim međunarodne konkurencije, posjetitelji će moći vidjeti i Hrvatsku panoramu, Hrvatski lutka-film i izbor domaćih filmova iz godina 1964.-1965. Borivoja Dovnikovića. I u velikome tematskom programu posvećenom lutka-filmu hrvatski će autori imati važno mjesto.

Zbog svega rečenoga, kao i zbog puno toga neizrečenoga, uzmite nekoliko dana godišnjega odmora i dođite na Animafest, poručili su Matković i Šuljić. (Hina)

Vidi i:
Animafest u nezavisnim digitaliziranim kinima