Preskočite na glavni sadržaj

Lutka u hrvatskom animiranom filmu

U okviru Animafesta, u srijedu, 4. lipnja, u 14 sati, u Galeriji Ulupuh, otvara se izložba 'Lutka u hrvatskom animiranom filmu'. Izložba ostaje otvorena do 8. lipnja.
vrijeme: 04.06.2014. 14,00
mjesto: Zagreb; Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14
url: http://www.ulupuh.hr
Izložba predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014., ali i ekskluzivne poput još nedovršenih ili tek dovršenih radova 'Jure Grando: Štrigun iz Kringe' Martina Babića, 'Tajni laboratorij Nikole Tesle' Bruna Razuma, 'Arktički pirat' Davida Peroša Bonnota i 'Visina' Sanje Šantak.

Posebna gošća izložbe slovenska je autorica Špela Čadež, čiji se film 'Boles', nagrađen s više od 30 nagrada u proteklih godinu dana, prikazuje u Velikoj panorami Animafesta 2014.

Nakon rijetkih klasika iz vremena Zagrebačke škole crtanog filma, animacija lutaka u Hrvatskoj tek je sredinom 2000-tih godina stupila u svoju renesansu. Izložba u Galeriji ULUPUH pruža izvanredan uvid u ovaj zanimljivi trend domaće animacije. 'Lutke koje su oživjele u hrvatskim animiranim filmovima i scenografije koje su im pomogle da dišu u uvjerljivom i opipljivom svijetu, sada otkrivaju dio svoje prirode, one koja se skriva iza scena, iza filigranskih kulisa i višegodišnjeg rada.' (Božidar Trkulja, iz kataloga)
 
Izlažu: Martin Babić, Zdenko Bašić, Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, Lea Kralj Jager, Katrin Novaković, David Peroš Bonnot, Bruno Razum, Sanja Šantak, Božidar Trkulja, Lea Vidović te Špela Čadež (Slovenija)