izložba, predstavljanje

Urbana intervencija Martine Mezak


vrijeme: 05.10.2012. - 06.10.2012.20,00 - 24,00
mjesto: Zagreb; MSU / HDLU

Multimedijalna umjetnica Martina Mezak svoju urbanu intervenciju 'Impulsumm' predstavit će u petak i subotu,5. i 6. listopada, između 20 i 24 sata. Laserska projekcija biti će vidljiva na fasadama Muzeja suvremene umjetnosti, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i nekoliko drugih javnih lokacija u Zagrebu.

Instalacija vizualno funkcionira kao komercijalna reklama uobičajeno vidljiva na javnim objektima. Međutim poruka koju prenosi je subliminalna altruistička poruka usmjerena na promatračevu podsvijest. Ono što ostaje kao utisak je riječ, značenje, trag svjetla u prostorno vremenskom kontinuumu svijesti. Vanjsko svjesno se reflektira kroz filtar unutrašnjeg, nesvjesnog, i vice versa.

Projicirani na javne objekte osnovni antipodi emocionalnih reakcija se ritmički izmjenjuju sa apstraktnim pojmovima. Podsvijest se aktualizira mentalno emocionalnim podražajem - ritmom kontrarnih i apstraktnih pojmova koji usmjerava svijest promatrača ka višim razinama apstrakcije. Sadržaj je, iako mu je intenzitet subliminalan, doveden na rub pozornosti te je tako dostupnije i cjelokupno znanje kolektivnog nesvjesnog.

'Impulsumm' se izvodi in situ kao urbana intervencija da bi se rad stavio u javni diskurs i publici omogućilo da ga doživi neposredno i neuvjetovano. Subverzivno utjecanje na svijest promatrača, prenošenjem afirmacija kroz podsvijest, koegzistira sa izlaganjem rada van sigurnosti festivalskog ili institucionalnog okrilja i predstavlja takvu vrstu gerilskog aktivizma koji je usmjeren ka deelitizaciji umjetnosti i spoznaje.


Eksperimenti u psihologiji su pokazali da ljudi uglavnom nemaju pristup višim kognitivnim procesima pa je pretpostavka da se suprotstavljanjem paradigme svjesnog i nesvjesnog uma može direktno i intenzivno utjecati na percepciju i dovesti do širenja emocionalnih i kognitivnih mapa. Možda je pretenciozno očekivati da se u doba informacija može utjecati na svijest pomoću eksperimenata koji koriste samo paradigmu suprotstavljanja svjesnog i nesvjesnog, no ovaj rad se oslanja i na pojavu komešanja na granici iskustvene spoznaje kako bi se ostvario taj neophodan pomak u percepciji svijeta oko i unutar nas.

Ciklus urbanih intervencija 'Impulsumm' prikazan je tijekom 2012. godine u Berlinu (Bethanian, Ritterstrasse, Auguststrasse),  Madridu (Medialab Prado, Salamanca), Zadru (sv Donat, Tankerska plovidba, Arsenal, Gradske zidine..) i Rijeci (MMSU, Trg riječke rezolucije, Transadria..).

Martina Mezak multimedijalna je umjetnica, rođena u Zagrebu. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi i kao kustos. Članica HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu. Rad joj se bazira na multidisciplinarnim istraživanjima na polju umjetnosti i tehnologije što uključuje interaktivne zvučne i video instalacije, multimedijalne objekte kao i internetske, zvučne i video radove.

(M.K., 05.10.2012)