Preskočite na glavni sadržaj

Izložba '4 priče' u Galeriji Modulor

U petak, 6. lipnja, u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Modulor, otvara se izložba '4  priče', koja označava završetak dvogodišnjeg projekta 2WARds Europe. Izložba traje do 16. lipnja.
vrijeme: 09.06.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Modulor, Park stara Trešnjevka 1
url: http://www.cekate.hr
Izložba 4 priče proizašla je iz šireg projekta 2WARds Europe koji teži obuhvatiti lokalna ratna iskustva, ratna sjećanja i životne priče na području Austrije, Belgije, Češke, Finske, Francuske, Latvije, Mađarske, Njemačke, Poljske i Hrvatske.

Navedene partnerske države i pripadajuće institucije koje sudjeluju u projektu inzistiraju na važnosti živog sjećanja kao polazišne točke promišljanja ratnih iskustava ali ujedno i kao formata uključivanja starijih generacija. Njihovo životno iskustvo postaje dragocjeno znanje koje se potom nadograđuje kroz dijalog s mladima.


U konceptualizaciji ove izložbe vodile smo se važnošću znanstvenog i stručnog doprinosa u interpretaciji ratnih svjedočanstva koji ne proizvodi osjećaj sažaljenja već suosjećanja, te smo težile u potpunosti zaobići, inače često prisutne, dramatične, tragične i eksplicitne prezentacije tuđih ratnih iskustava. Potpuno suprotno, odabrale smo suptilne i indirektne isječke iz četiri veoma različite životne priče; Marije Novosel, Branka Grdića, Antuna Maračića i Kristine Uzelac.

Svjesne smo da su životna iskustva itekako bogatija od jezika na koji su gotovo isključivo svedena u pokušaju da se reprezentiraju drugima. Ipak, izdvajamo slikovne, zvučne i tekstualne fragmente iz njihovih priča jer smatramo da zaobilaze stereotipna mjesta ratnih naracija, kreirajući heterogeno polje osobnih sjećanja, dokumentarnih činjenica i retrogradnih interpretacija.

Potrebno je posebno istaknuti neponovljivost i iskrenost izloženih priča koje su navedeni sugovornici odlučili bezrezervno podijeliti s publikom. U tom smislu, čini se iznimno bitno dati pažnju tim mikronarativima, jednako važnim za kreiranje šireg kolektivnog povijesnog i društvenog konteksta, u okviru kojeg se analiziraju,reprezentiraju i reinterpretiraju lokalna ratna zbivanja. Izdvojeni sugovornici tako postaju aktivni sudionici javnog dijaloga, a upravo putem izložbe na participaciju pozivamo i publiku. Iz predgovora Lee Vene i Marije Borovičkić, kustosica izložbe