najave

Međunarodni Erasmus dan


mjesto: Zagreb; Studentski centar, Savska 25
organizator: Agencija za mobilnost i programe EU / Erasmus Student Network

Međunarodni Erasmus dan održava se u srijedu, 24. listopada, od 13 do 17,45 sati, u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilišta u Zagrebu i studentske udruge Erasmus Student Network, povodom obilježavanja 25 godina programa Erasmus u Europi i četiri godine provedbe programa Erasmus u Hrvatskoj.

Program Erasmus, pokrenut 1987. godine, u prethodnih 25 godina imao je značajan učinak na internacionalizaciju visokog obrazovanja u europskom obrazovnom prostoru te se smatra jednim od većih uspjeha Europske unije u promicanju akademske mobilnosti. Od početka provedbe tog programa u Republici Hrvatskoj oko 3000 studenata dio studija provelo je u nekoj od zemalja EU, a RH iz godine u godinu bilježi najveći rast studenata koji odlaze na mobilnost. Rast se bilježi svake godine i na europskoj razini, te se očekuje da će 2013. godine trimilijunti student otići na Erasmus.

Na ovom cjelodnevnom događaju usmjerenom poglavito studentima okupit će se odlazni i dolazni Erasmus studenti, budući Erasmus studenti i predstavnici visokih učilišta kako bi zajedno proslavili srebrnu obljetnicu te razmijenili iskustva o učinku programa na institucionalnoj i individualnoj razini.

Erasmus dan počinje uvodnim prezentacijama Tine Šarić, ravnateljice Agencije za mobilnost i programe EU, te Ksenije Turković, prorektorice za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, a nastavit će se zanimljivim prezentacijama studenata koji su dio studija proveli na Erasmus mobilnosti u Španjolskoj i Italiji. Tijekom dana zainteresirani studenti moći će doznati više o iskustvima Erasmus studenata na info štandovima 'Want to know more about my country and university?' na kojima će Erasmus studenti iz Poljske, Španjolske, Francuske, Njemačke, Slovenije, Portugala, Slovačke, Italije, Austrije, Belgije i Hrvatske pružati informacije i promovirati program Erasmus.

U predvorju Studentskog centra moći će se razgledati izložba fotografija koje su ušle u završni krug fotonatječaja Moje Erasmus iskustvo/My Erasmus experience, a autorima najboljih fotografija bit će dodijeljene nagrade. U prostorijama Konfucijevog instituta studenti će moći naučiti kako se prijaviti za Erasmus stipendiju te što nakon povratka s Erasmus mobilnosti.

Program Međunarodnog Erasmus dana

(I.P., 24.10.2012)