Preskočite na glavni sadržaj

Tridesetak književnika na Festivalu svjetske književnosti

Tridesetak književnika na Festivalu svjetske književnosti
Drugo izdanje Festivala svjetske književnosti okupit će, od 4. do 12. rujna u Zagrebu, brojne domaće i strane autore, a u njegovu središnjem programu 'Razotkrivanje', prve večeri predstavit će se talijanska spisateljica Francesca Melandri.
vrijeme: 04.09.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.fraktura.hr
Festival organizira nakladnik Fraktura kao 'slavlje književnosti i umjetnika' kojemu je cilj ucrtati Zagreb na mapu gradova kvalitetnih književnih događanja.

'Drugi Festival svjetske književnosti dovest će u Zagreb tridesetak europskih, svjetskih, regionalnih i domaćih autora, a njegova je prva gošća suvremena talijanska spisateljica Francesa Melandri, autorica dvaju iznimnih romana', kazao je predstavljajući program na današnjoj konferenciji za novinare u Kinu Europi glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Melandri će na tribini 'Razotkrivanje' predstaviti svoj roman 'Viši od mora', a Serdarević je od gostiju još izdvojio Javiera Cercasa, 'možda ponajboljeg suvremenog španjolskog autora' čiji su romani prevedeni na tridesetak svjetskih jezika i koji se 'beskompromisno obračunava s recentnom španjolskom prošlošću'. U Zagrebu će gostovati i 'izniman francuski autor' Mathias Enard, izraelski pisac Sami Michael, 'jedan od vodećih pripadnika izraelskih intelektualaca koji se bori za mir' i brojni drugi.
 
S njima će na tribinama 'Razotkrivanje' i na svakodnevnim okruglim stolovima na teme kao što su 'Western danas', 'Rat i sjećanje', 'Politika i književnost' ili 'Oduševljenje intelektualaca Prvim svjetskim ratom' razgovarati vodeći hrvatski urednici i kritičari.
 
U programima festivala sudjelovat će još, među ostalima, kanadski romanopisac i scenarist Patrick deWitt, srpski književnik Bora Ćosić, slovenski pisac Aleš Debeljak, bosanski pjesnik i esejist Semezdin Mehmedović, britanski književnik Lawrence Norfolk, Finac Kjell Westo i drugi. Od domaćih književnika gostuju Miljenko Jergović, Renato Baretić, Ivica Đikić, Dragutin Lučić, Nenad Rizvanović, pjesnik i esejist Branko Čegec, povjesničar Darko Dukovski, redatelj Rajko Grlić i brojni drugi.
 
Festival želi ostvariti što veću interakciju čitatelja i autora i biti prisutan na što više lokacija u gradu, a ove godine program će se održavati u Kinu Europi, dok će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održavati novi program 'Pisac i njegov čitatelj', u kojemu uz pisca sudjeluje urednik ili prevoditelj. Voditeljica Knjižnice Jasna Kovačević istaknula je kako je riječ o iznimno dobro osmišljenom programu koji će ugostiti odlične autore koje naši čitatelji nemaju inače prigodu susresti.
 
Festival ove godine uvodi i program 'Književna matineja' namijenjen srednjoškolcima i gimnazijalcima, u sklopu kojega će učenici zagrebačke Pete, Prve i Desete gimnazije ugostiti suvremene hrvatske autore po vlastitom odabiru - Renata Baretića, Slavenku Drakulić i Igora Štiksa, čija će im djela poslije biti izborna lektira.
 
I ove godine hrvatski će likovni umjetnici portretirati sudionike festivala te stvarati crteže i slike inspirirane njihovim knjigama, a izložba njihovih radova otvorit će se u subotu 30. kolovoza u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' i biti otvorena za vrijeme trajanja festivala.
 
Selektor izložbe i član programskog odbora Tomislav Buntak napomenuo je kako u programu sudjeluje 17 umjetnika, a cilj i temeljna ideja uključivanja likovnih autora u Festival je mogućnost interdisciplinarnosti, povezivanje različitih medija kroz umjetničke sadržaje.
 
Festival se odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a sva su festivalska događanja besplatna i odvijaju se uz simultani prijevod.
(Hina)