Preskočite na glavni sadržaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Klaipeda city Concert Hall

Klaipeda city Concert Hall iz Litve poziva sve zainteresirane umjetnike na području glazbe da se prijave za sudjelovanje na projektu u sklopu Programa EU Kreativna Europa. Prijave su otvorene do listopada 2015. godine.
Klaipeda city Concert Hall započela je s radom 2005. godine, a ima status profesionalne koncertne pozornice. Cilj joj je razvijati glazbenu umjetnost visoke kvalitete te organizirati javne nastupe. Dvorana je opremljena posebnim akustičkim sustavom, te tehnologijama za zvuk i svjetlo namijenjenim prvenstveno koncertima klasične glazbe. Dvorana posjeduje 600 sjedećih mjesta te prostorije za umjetnike i izvođače.

Naziv projekta je 'Connect Cello', a preliminarni okvir odvijanja projekta je od ožujka 2016. do rujna 2017. godine. Voditelj projekta je čelist iz Litve Mindaugas Backus, umjetnički direktor Klaipeda komornog orkestra.

Specifičnost projekta je posvećenost jednom instrumentu – violončelu. U Litvi ne postoji snažna tradicija promocije violončela, a ta bi orijentacija mogla biti zanimljiva stranim partnerima, poznavajući povijest razvoja klasičnih instrumenata i festivala diljem Europe. Violončelo je odabrano zbog svoje mnogostruke funkcionalnosti i integriteta, tj. zbog širokog raspona mogućnosti: kao glavni instrument, kao pratnja, kao ritmičko sredstvo…

Iako je Klaipeda 3. najveći grad u Litvi, to je zabačeno područje u kontekstu glazbenih centara. Međutim, Klaipeda ima dugu povijest profesionalne glazbe. Tu se nalaze glazbene škole i akademije s više od 40 godina dugom tradicijom. Istovremeno, grad je poznat po svojim glazbenim festivalima i koncertnoj dvorani koja predstavlja najbolje od glazbene tradicije Litve i stranih zemalja.

Traže se partneri koji također dolaze iz zabačenih predjela, a profesionalno se bave glazbom i/ili organizacijom festivala (koncertne agencije i/ili akademske strukture).

Kontakt:
Goda Giedraityte & Audra Umbrasiene, menadžment tim projekta
Tel.: +370 615 31052 / +370 616 12841
e-mail: klaipeda@cellofest.lt
Siauliu str. 36, LT-92231 Klaipeda