Preskočite na glavni sadržaj

Gordana Špoljar Andrašić izlaže u Francuskoj

Samostalna umjetnica Gordana Špoljar Andrašić, u petak, 19. rujna, predstavlja se zvučnom instalacijom i radovima iz ciklusa 'Memorabilia', u galeriji Abbaye d' Alspach u francuskoj pokrajini Alsace. Izložba ostaje otvorena do 19. listopada.
vrijeme: 19.09.2014.
mjesto: Kaysersberg; Les Amis de l'''' Abbaye d Alspach 1, rue de l’Abbaye
url: http://www.amis-abbaye-alspach.org
Gordana Špoljar Andrašić rođena je 1965. godine u Molvama. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala ja povijest umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU-a) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a). Crtežima, kojima se bavila u početku stvaralaštva, predstavila se kao jedna od sudionica na Svjetskom bijenalu hrvatske umjetnosti 1989. godine u Torontu, Vancuveru i Calgaryu.

Početkom devedesetih, u intimističkom ciklusu kojim se slavi raskoš i putenost žene, odvija se stanovito samopromatranje umjetnice koje je u likovnom smislu, korijenima čvrsto vezano uz povijesni kontekst. Umjetnica se ciklusom Flora okreće prirodi, a u nastalim radovima ponovo uspostavlja onu olabavljenu relaciju čovjek – priroda. Slijedi daljnja razrada Stabala u kojem tema krajolika prestaje biti presudnom činjenicom, a nastojanje njenog svođenja na najelementarniji subjektivni iskaz, sve do razine na kojoj se u potpunosti odriče reprodukcije stvarnog predmeta, ono je što zaokuplja slikaricu. U ciklusima Passion Christi i Angeleki, umjetnica preispituje dimenziju duhovnosti, pokušavajući pokrenuti i uzdići razinu naše čovječnosti. Najnoviji radovi iz ciklusa Memorabilijar odmak su prema lirskoj apstrakciji i enformelu.


Izlagala je na brojnim  samostalnim i skupnim izložbama, između ostalih: Krhki trag – jaki znak, Multimedijalni centar u Rovinju; Pasionska baština, Muzej Mimara u Zagrebu; Anđeli, Etnografski muzej u Zagrebu; Recentne izložbe HDLU-a, Dom hrvatskih likovnih umjetnika; Uskrsna izložba, Galerija Vladimir Filakovac u Zagrebu; Defragmentiranje osobnosti, Centar za kulturu u Čakovcu; Drava Art analle, Galerija Koprivnica u Koprivnici; Zbirka sakralne umjetnosti, Muzej Grada Koprivnice u Koprivnici; Uokvirena pozivnica, Galerija Stari Grad u Đurđevcu…