Preskočite na glavni sadržaj

Otvorenje izložbe 'Draga Umjetnosti' u Galeriji Nova

Izložba 'Draga Umjetnosti' otvara se u Galeriji Nova u četvrtak, 25. rujna, u 20 sati. Prije samog otvorenja, predavanje će održati Marina Napruškina: 'Narodna umjetnica' i Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša: 'Name Readymade'.
vrijeme: 25.09.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: https://hr-hr.facebook.com/galerijanova

Chto delat?, Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Marina Napruškina, Mladen Stilinović

četvrtak, 25/09/2014.

18h, predavanje Marina Napruškina, Narodna umjetnica
19h, predavanje Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Name Readymade
20h, otvorenje izložbe

Kustosice: Što, kako i za koga/WHW


"Draga umjetnosti", pisao je Mladen Stilinović 1999., "pišem ti jedno ljubazno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš". Uvijek svjestan vlastitog suučesništva i uključenosti, u svom obraćanju umjetnosti Stilinović iznosi niz zabrinutih, poetskih, enigmatičnih i skromnih napomena o položaju umjetnosti u suvremenom svijetu, o njezinoj recepciji i distribuciji. U svom pismu umjetnosti Stilinović propituje i vrijednost umjetnosti, koja se prečesto prevodi isključivo u novčanu vrijednost, ili, kako piše: "Brza manipulacija, brzi novac, brzi zaborav."

Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom "nedjelotvornosti" umjetnosti, izložba pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?

"Draga umjetnosti" pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji usložnjavaju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Razmatrajući niz proturječnih, heterogenih metoda koje afirmiraju izdržljivost, izdržavaju neodlučnost i suočavaju se s pogrešnim razumijevanjem, predstavljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Izložba "Draga Umjetnosti" prvi put je organizirana u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova 2012. godine u Ljubljani, a 2013. predstavljena je u Calvert 22 Foundation u Londonu.

Povodom izložbe u Ljubljani objavljen je katalog s tekstovima Mladena Stilinovića, WHWa i Stephena Wrighta, dostupan na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti Metelkova u Ljubljani.

Facebook event