Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Plautovog 'Ćupa' u vinkovačkom Kazalištu

U vinkovačkom Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' na početku nove kazališne sezone, 25. rujna, je premijera predstave 'Ćup', nastala prema djelu jednog od najvećih rimskih komediografa Tita Makcija Plauta, najavio je ravnatelj vinkovačkog Gradskog kazališta Zdenko Rečić.
vrijeme: 25.09.2014.
mjesto: Vinkovci, Gradsko kazalište Joza Ivakić, Hrvatskih žrtava 2
url: http://www.kazaliste-vinkovci.hr/

Tu su predstavu, u režiji Renate Carole Gatice, u srpnju na Virovitičkom kazališnom ljetu već premijerno pogledali Virovitičani, a riječ je o prvoj koprodukciji Kazališta Virovitica i vinkovačkog Gradskog kazališta.

Ugovor o dugoročnoj suradnji dvaju kazališta potpisali su uoči premijere u Virovitici ravnatelji vinkovačkoga i virovitičkog kazališta, Miran Hajoš i Zdenko Rečić.

"Imamo u Vinkovcima već spremljen tekst za novu predstavu koju bi radili s virovitičkim kazalištem, koje predstavlja sam 'vrh' među hrvatskim kazališnim kućama, i s kojim smo na predstavi 'Ćup' odlično surađivali", rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj vinkovačkog kazališta Rečić.

S "Ćupom" počinje i nova kazališna sezona u vinkovačkom kazalištu, a za listopad Rečić je najavio premijeru predstave "Play Kozarci", u režiji vinkovačkog redatelja Himze Nuhanovića.

"Bit će to vrlo zanimljiva predstava, rađena na jedan drugačiji način, a kao što sam naslov predstave kaže, bavit ćemo se Josipom i Ivanom Kozarcem odnosno njihovom književnom ostavštinom", naglasio je.

Vinkovački kazalištarci pripremaju i predstavu "Hrvatski emigranti" Miroslava Međimurca, čija bi premijera trebala biti u prosincu, a koja bi mogla uzdrmati političku scenu u Hrvatskoj, kazao je Rečić.

Zanimljivom je ocijenio i predstavu "Eva nije Adam", čija se premijera u Vinkovcima očekuje u veljači iduće godine, a u kojoj bi bila obrađena gay scena u Hrvatskoj.

Osvrnuvši se na predstavu "Ćup", u režiji Renate Carole Gatice, koja je 2006. godine osvojila nagradu za najbolju mladu kazališnu redateljicu na kazališnom festivalu u španjolskoj pokraijni Cordobi, glumica virovitičkog Kazališta Snježana Lančić Prpić, istaknula je da je predstava dinamična, brzog tempa te drugačija od onoga na što su gledatelji navikli gledati u kazalištu.

Iako je riječ o antičkom tekstu čiji kraj nije sačuvan te je nadodan po vlastitom nahođenju, "Ćup" je moderna predstava u kojoj svatko može pronaći dio samog sebe. To je priča o starom škrtcu Euklionu koji pronalazi ćup zlata i od tada neprestano bdi nad njim, a taj se motiv isprepleće s motivom ljubavi, rekao je virovitički glumac Igor Golub.

Nakon vinkovačke premijere, predstava "Ćup", u kojoj glume virovitički i vinkovački glumci Mladen Kovačić, Igor Golub, Vlasta Golub, Antun Vrbenski, Snježana Lančić-Prpić i Vladimir Andrić, gostovat će i u Otoku, a najavljena su i gostovanja predstave u vojvođanskim gradovima Zrenjaninu i Kikindi. (Hina)