Preskočite na glavni sadržaj

'Kazališno novo ruho' u izboru Dalibora Laginje

'Kazališno novo ruho', postav u nastajanju autora Dalibora Laginje, bit će otvoren za prve posjetitelje u ponedjeljak, 6. listopada, u 18 sati, na balkonu HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je tek o početku procesa tijekom kojeg će kazališni interijeri i balkon biti oplemenjeni zanimljivim scenografskim i kostimografskim elementima iz kazališnog fundusa.
vrijeme: 06.10.2014. 18 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Postav će se vremenom nadopunjavati i mijenjati da bi u konačnici poprimio oblik izložbe koja će predstaviti ostvarenja scenografa i kostimografa u riječkom kazalištu, a istodobno i rad samozatajnih majstora koji su ih izradili u kazališnim radionicama.

„U procesu nastajanja mnogih predstava  pokrenu se vrlo različiti kazališni mehanizmi koji u konačnici čine konkretnu cjelinu, ponekad vrlo slojevitu i kompleksnu. Dio tog kazališnog stroja često je jasno vidljiv, prepoznatljiv, s lakoćom pronalazi mjesto u memoriji publike. Dio ostaje u sjeni predstave, vrlo važan kotačić koji često ne primjećujemo. Iza svakog  detalja stoji  kreativnost, znanje, umijeće... umjetnika i kazališnih majstora koje uglavnom ne viđamo na pozornici. Kad  predstava odživi svoj život, s njom umiru svi njeni vitalni dijelovi. Neki  završe u kontejneru, dok neki imaju nešto više sreće pa im se dogodi da u nekom promijenjenom obliku ponovo završe na pozornici ili ih godinama viđamo u prenatrpanim fundusima. A možda bi mogli biti sasvim pristojno kazališno novo ruho?“ pita se autor postava „Kazališno novo ruho“, likovni umjetnik i scenograf Dalibor Laginja.