Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Volim matematiku' u Klovićevim dvorima

Galerija Klovićevi dvori, od 14. listopada, domaćin je izložbe 'Volim matematiku, koja će uz dvjestotinjak modela, kompjuterskih grafika, animacija i interaktivnih igrica, djeci, mladima, ali i odraslima, pokušati dokazati da matematika nije bauk, da je primjenjiva u svakodnevnom životu i da se s njom susrećemo na svakom koraku.
vrijeme: 14.10.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.galerijaklovic.hr
Izložba prikazuje odabrani sadržaj školske matematike u sedam tematskih cjelina - rast i oblik, geometrija oko zlatnog reza, geometrijski oblici, Arhimed (ideje o krugu i kugli), na tragu inženjera (matematika u tehnici, na cestama i u građevini), ogledala (refleksija i simetrija), fraktalno i dinamički (matematika inspirirana oblacima, povrćem i burzovnim kotacijama). Uz izložbu, koja traje do 15. ožujka, niz profesora održavat će radionice namijenjene raznim uzrastima, ponajviše onima iznad deset godina.

Autor izložbe je Georg Schierscher, koji je više od 30 godina predavao matematiku u Liechtensteinu, približavajući je učenicima slikovitim pomagalima u vlastitoj izradi, ne bi li je napravio 'opipljivom i zanimljivom'. Do izložbe je došlo sasvim slučajno, nakon što sam za učenike i roditelje izložio modele i grafike, koje su jednom umjetniku zapele za oko kao lijepe, ali 'ne zato što sam ja umjetnik, nego zato što je matematika lijepa', rekao je Schierscher na konferenciji za novinare.

Ocijenio je kako je matematika još uvijek bauk jer je egzaktna znanost, a u školama često postoji i pritisak gradiva 'pa nastavnici prebrzo odu u apstraktno, dok učenici izgube doticaj sa stvarnim predmetom što ih odvoji od iskustva'. Čak se i ja bojim matematike, bojim se da neću znati riješiti neki problem jer se u matematiku čovjek treba usuditi upustiti, a razmišljanje je često naporna stvar, istaknuo je.
 
Schierscher kaže da mu se ne sviđaju trendovi u školstvu njemačkog govornog područja, jer je ono usmjereno prema gospodarstvu, samo se gleda kako da bude materijalno korisno. Dobrim smatra što tehničke mogućnosti kompjutora danas pomažu u vizualizaciji matematike, no za njega je ključno da učitelji konzultiraju didaktičku literaturu, koje ima mnogo, i da s entuzijazmom pristupaju svom poslu.
 
Stručna savjetnica izložbe Franka Miriam Brueckler sa zagrebačkog PMF-a izrazila je zadovoljstvo što je izložba postavljena i u Hrvatskoj, da se vidi kako je 'matematika dio opće kulture, da je lijepa, zabavna i korisna te da o njoj ovisi puno toga što svaki dan susrećemo'. Mislim da će izložba biti zanimljiva onima koji vole matematiku, koji je mrze, ali i koji su prema njoj indiferentni, rekla je.
 
Riječ je o prvoj u nizu izložbi Klovićevih dvora posvećenoj znanosti, kojom se uobičajenoj galerijskoj školskoj publici galerije žele ponuditi i drugi mediji. U prosincu će uslijediti izložba posvećena Hermanu Potočniku - Noordungu, pioniru svjetske svemirske arhitekture porijeklom iz Pule.
 
Od interaktivnih izložaka na 'Volim matematiku' ističu se sobica obložena ogledalima i beskonačnim odrazima 'idealna za mnogo selfieja odjedanput', trkaća staza s autićima koja ilustrira kako promjena zakrivljenosti utječe na sigurnost u prometu, mnogi pokusi i zadaci za rješavanje.
 
Održat će se i niz radionica, među ostalim, matematičkog origamija, šifriranja, interpretiranja kockanja i klađenja, prezentacija doživljaja zagrebačkih ulica, trgova, zgrada kroz oči matematičara, ulične matematike s trikovima zabavnima za publiku, računanju izbornih rezultata, predavanja o matematici za učenike s teškoćama poput diskalkulije, o Rubikovoj kocki i svemiru, mađioničarskim trikovima. U Noći muzeja organizirat će se poseban program za one koji matematiku još ne smatraju zabavnom, a u ožujku će se tamo proslaviti Međunarodni dan broja Pi.
 
Izložba je najprije bila postavljena u liechtensteinskom muzeju, koji je s njom ušao među tri najbolje izložbe nominirane za nagrade kulturnih brendova, koje se dodjeljuju 30. listopada u Berlinu. Prije Zagreba izložba je gostovala u Prirodoslovnom muzeju u Grazu, gdje ju je posjetilo više od dvadeset tisuća ljudi.
 
Suorganizator zagrebačke izložbe je Večernji list, a pokrovitelj VIP koji je u Klovićevim dvorima postavio svoj kutak s nekoliko zabavnih interaktivnih igara.
(Hina)