Preskočite na glavni sadržaj

Hidden Materia III - audio performance u Zagrebu

U četvrtak, 23. listopada, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, odvijat će  se audio performance 'Hidden Materia III', čiji su producenti  Jasmina Založnik, Irena Pivka (CONA), a koproducenti Bernarda Cesar, Marija Juza i Filip Pintarić. Program započinje u 14 sati predavanjem Brane Zormana o  audio i video performansu, namijenjenom učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a od 20 sati se održava performans u Salonu.
vrijeme: 23.10.2014.
mjesto: Zagreb; Škola Primijenje umjetnosti i dizajna, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Trg maršala Tita 11
url: http://ubu.hr
‘Performance je  inspiriran je i zamišljen kao kontinuirano putovanje sirove, tekuće, životne snage zemaljske magme koja unutar sebe nosi skrivene i neusporedivo velike količine energije i prijetnje. Da bi pronašla svoje počivalište na površini Zemlje, prije samog oslobođenja i njenog izlaska iz jezgre,  mora proći kroz nekoliko procesa transformacije – gdje se sve tri faze materije sudaraju i komuniciraju unutar apokaliptične kemijske sinteze. Posljednja faza gdje se stabilizira i formira čvrstu materiju na zemlju, ostvaruje se kroz nepredvidive i neočekivane erupcije, eksplozije i disperzije plinova, rastaljenog metala, vode, zraka i pare…’- pojašnjava nam autor-umjetnik Brane Zorman.

U projektu HIDDEN MATERIA III - Brane Zorman radi s 'ready-made' slikama, video isječcima i bazi podataka s weba i privatnih zbirki. Uz pomoć fotografija i snimljenih materijala, on stvara i manipulira uživo i unaprijed snimljene audio skulpture i sekvence koje se odnose na boje, intenzitet svjetlosti, kontrasta i oblika samih tretiranih vizualnih materijala. On mijenja vizualni prikaz erupcije lave i njezin tok (linije, točke, pukotine)  preko sekvencera s rezultatom na fotografskom platnu uz pomoć NI Reaktora, MetaSynth 5, Live 9 i M4L uređaja. Cjelokupni  projekt 'Hidden Materia' nastao je i provodi se kao trilogija audio i video performansa predstavljenih uživo kroz svoje autore, kroz period od 2012. do 2014. g.  Dio je serije performansa ZVO.ČI.TI so.und.ing performative series.

Brane Zorman je slovenski intermedijalni umjetnik, skladatelj, producent, dizajner zvuka, efekata i zvučnih skulptura  (soundscapes). Sklada glazbu za  film, kazalište (više od 50 kazališnih, plesnih, multimedijalnih i new media zvučnih komada), TV, radio. Zajedno s  Irenom Pivka osnovao "CONA ZAVOD' - Institut za obradu suvremenih umjetnosti"  koji se bavi kreiranjem i promoviranjem suvremenih umjetničkih radova u odnosu na društvo, tehnologiju, prostor i zvuk. Razvijaju dugoročni projekt –' art radioCONA' koji koristi prostor javne radijske frekvencije.
Irena Pivka je slovenska umjetnica, arhitektica i scenografkinja. Predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Novoj Gorici. Zajedno s  Brane Zormanom osnovala "CONA ZAVOD' - Institut za obradu suvremenih umjetnosti" te vodi dugoročni projekt –' art radioCONA' . Vodila je brojne programe međunarodnih umjetničkih rezidencija te kao gostujući umjetnik sudjelovala u međunarodnim prezentacijama i predavanjima o vlastitim projektima.

Projekt se odvija se u organizaciji Instituta za obradu suvremenih umjetnosti  'CONA' iz Ljubljane i Neformalnog saveza Organizam iz Zagreba (UBU+Sintoment+Babushke+Nefunkcionalni most).