Preskočite na glavni sadržaj

51. glazbena tribina Opatija

Od 6. do 9. studenoga u opatijskom hotelu Imperial održat će se 51. glazbena tribina Opatija, jedinstvena manifestacija Hrvatskog društva skladatelja koja promiče stvaralaštvo hrvatskih suvremenih skladatelja te je od osobitog značenja, ne samo za skladatelje, muzikologe, izvođače, studente glazbe, opatijsku publiku, već i za hrvatsku kulturnu javnost.
vrijeme: 06.11.2014.
mjesto: Opatija; hotel Imperijal
url: http://www.hds.hr

Za prošlogodišnje „obljetničko“, 50. izdanje Tribine, bio je priređen program koji je „gledao unazad“, na skladatelje, osnivače, organizatore koji su pokrenuli Tribinu. Tribina 2014., kako je i bilo najavljeno, okreće se prema posve suprotnom pravcu, i vrata otvara gotovo isključivo novim djelima, skladbama nastalima na narudžbu Tribine. Istaknuti hrvatski ansambli - Simfonijski orkestar HRT-a, Cantus Ansambl, Alisios Camerata, kao i gosti iz Srbije – gudački kvartet Tajj i hrvatskoj publici već dobro poznat Lp Duo te koncert elektroničke glazbe, predstavit će više od 15 novih djela hrvatskih skladatelja svih generacija.

U povodu 100. obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, Tribina predstavlja radio-igru Zvučna gesta, u kojoj će se odabrana Matoševa poezija naći u novom glazbeno-kazališnom kontekstu.

Tijekom Tribine bit će održana i dva okrugla stola na temu Suvremena hrvatska glazba u loopu na hrvatskoj sceni – edukacija, produkcija, kritika, publika, a koje će voditi muzikologinje Petra Pavić i Davorka Begović. Nedjeljni termin tribine rezerviran je za studente muzikologije i kompozicije, koji će predstaviti vlastita razmišljanja i zapažanja o novoj glazbi predstavljenoj na Tribini.

Dva posebna projekta predstavit će u četvrtak i petak Zoran Šćekić i duo Lightune.G, a za neobičan spoj jazza i barokne glazbe zadužen je Ratko Vojtek na svom koncertu u subotu. Isti dan održat će se i prvo javno predstavljanje programa 28. Muzičkog biennala Zagreb. Opširnije...