Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na Eastern Neighbours Film Festivalu u Haagu

Među 38 kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova zemalja Istočne i Jugoistočne Europe u okviru šestog Eastern Neighbours Film Festivala (ENFF), koji će se održati od 6. do 15. studenoga u Haagu, sedam je filmova novije hrvatske produkcije koji se prikazuju u posebnom programu 'Welcome Croatia'.
vrijeme: 06.11.2014.
mjesto: Nizozemska; Haag
url: http://enff.nl/

Taj je program organiziran kao dobrodošlica Hrvatskoj u povodu njezina ulaska u Europsku uniju, a s obzirom na sve veću vidljivost hrvatske kinematografije na festivalima, koju prepoznaje međunarodna publika i filmska kritika. "Kako bismo obilježili ulazak Hrvatske u EU, posvetili smo poseban program kinematografiji koja je u posljednje vrijeme sve prisutnija na svjetskoj filmskoj sceni i uspješna u svim formama - od fikcije do dokumentaraca i animacije zapažena je po snažnim kratkim filmovima. Posljednja žetva bila je izuzetno uspješna - ove jeseni tri prestižna festivala pozvala su hrvatske filmove na svoja izdanja, Venecija, Toronto i San Sebastian, a jedan od kratkih filmova je nominiran i za Europsku filmsku nagradu ("Kokoška" Une Gunjak)," ističe se na internetskoj stranici festivala.

Od hrvatskih filmova prikazat će se dugometražni igrani film "Kauboji" Tomislava Mršića, kratki igrani film "Srami se" Darie Blažević, kratki dokumentarni film "Autofokus" Borisa Poljaka, dugometražni dokumentarac "Gangster te voli" Nebojše Slijepčevića i njegov kratki dokumentarni "Muški film", te dokumentarac "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić i "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević.

Tatjana Božić, čiji je film "Ljubavna odiseja" nedavno za montažu nagrađen na Nizozemskom filmskom festivalu, održat će nakon projekcije radionicu, a prije događanja "Balkan's Finest Dinner" prikazat će se film Dane Budisavljević. U popratnom programu će se organizirati i kušanje u Nizozemskoj malo poznatih hrvatskih vina.

Eastern Neighbours Film Festival donosi nove i uzbudljive filmove istočne i jugoistočne Europe, većinom iz zemalja koje još nisu članice Europske unije, a s ciljem da se nizozemskoj i međunarodnoj publici približi kinematografija i kultura njihovih istočnih susjeda. Prikazuje filmove različitih žanrova, od igranih i dokumentarnih do kratkih i animiranih filmova, koji se većinom u Nizozemskoj prikazuju premijerno. Festivalske projekcije i događanja održava se na dvije lokacije u Haagu, u Filmuisu i Het Nutshuisu.

Festival nastoji prikazati publici zabavne, ironične i politički kritičke priče, a ove je godine priredio i četiri posebna programa. Osim hrvatskih filmova tu su programi "25 godina nakon pada Berlinskog zida" s dokumentarcima iz istočne i jugoistočne Europe koji svojim pričama nadahnjuju društvene promjene, "Zabranjeni film" koji će uz gostovanje srpskog redatelja Želimira Žilnika prikazati njegov film "Rani radovi", svojedobno optužen za vrijeđanje javnog morala i lošeg utjecaja na mlade te "Novi talenti, nova otkrića" s provokativnim kratkim uradcima mladih autora.

Selektorica je Rada Šešić, suradnica na festivalima u Rotterdamu i Amsterdamu Sarajevo Film Festivalu i drugim europskim filmskim festivalima. (Hina)