novo izdanje

Move on! – priručnik za mobilnost


organizator: On the Move

Međunarodna mreža On the Move, uz podršku Fondation Hippocrène, objavila je priručnik za mobilnosti umjetnika - Move on! Mobility for beginners. Autori priručnika su Elena Di Federico i Marie Le Sourd (On the Move), u suradnji s Marie Fol (Trans Artists). Izdanje je dostupno za besplatno preuzimanje.

Od 2002. godine On the Move djeluje kao sučelje informacija o mogućnostima mobilnosti umjetnika i radnika u kulturi. Pokrenuta kao Internet stranica, razvila se u mrežu organizacija koje se bave različitim načinima mobilnosti u kulturi te trenutno djeluje u skladu s misijom informiranja i zagovaranja.

Kao mladi europski student na području kulture i umjetnosti, vjerojatno mislite, živite i dišete međunarodno, a Europska unija najmanji je prirodni horizont za vaše djelovanje i očekivanja. Vjerojatno ste već stekli iskustva mobilnosti tijekom studija, u obliku edukacija, studijske razmjene, međunarodnih izvedbi ili izložbi, uživajući u prednostima međunarodne razmjene s školom ili akademijom koja djeluje kao sigurnosna mreža.

Međutim, mobilnost za mlade stručnjake sasvim je druga priča. Upravo zato objavljen je priručnik namijenjen mladim umjetnicima i stručnjacima u kulturi – mladima u smislu dobi, stupnja karijere ili oboje – zainteresiranima za mobilnost unutar EU-a.

Vodič istovremeno nastoji biti i popis i praktični alat: popis za provjeru tijekom pripremanja (i povratka) s programa mobilnosti te izvor savjeta, referenci i linkova za snalaženje u brojnim postojećim izvorima informacija o važnim temama, u rasponu od izvora financiranja do prilika za mobilnosti, od administrativnih pitanja do profesionalnih mreža.

Obzirom da su ciljana skupina umjetnici koji se pripremaju za mobilnost, krećući od početka, bez obzira na polje djelovanja, savjeti su prilično općeniti i primjenjuju se na svakoga u sektoru kulture i umjetnosti koji rade preko granica (a ponekad ne samo unutar EU-a).

Kao linkovi navedeni u popisu odabrane su organizacije, Internet stranice i publikacije koje su blisko povezane s mrežom On the Move, u smislu članstva ili partnerstva na različitim projektima; sve one pružaju relevantne informacije za mobilnost umjetnika besplatno.

Za umjetnike i kulturne radnike mobilnost znači provođenje ograničenog vremena u inozemstvu radi obrazovanja, sudjelovanja u događanjima i susretima, upoznavanja kulturne scene…. Mobilnost može imati različite oblike, a najčešći su:
- sudjelovanje u događanjima, konferencijama, susretima, transnacionalnim mrežama;
- kratkotrajni posjeti u svrhu istraživanja / upoznavanja kulturnog sektora, traženja prilika za razvoj tržišta ili projektnih partnera;
- postdiplomsko obrazovanje, master classes;
- praksa / rad;
- kratkoročni i srednjoročni posjeti u svrhu rada na projektu, produkciji ili koprodukciji;
- istraživački boravak;
- rezidencijalni programi;
- turneje / izložbe.

Svaki oblik mobilnosti ima različite svrhe i obrasce, a svako iskustvo mobilnosti jedinstveno je po svojoj prirodi jer se odnosi na pojedince (čak i kad se radi o mobilnosti grupe ili kompanije). No, savjeti imaju općeniti karakter te vode umjetnika kroz pripremu i praćenje iskustava stečenih u inozemstvu. Bez obzira da li ste već isplanirali program mobilnosti ili samo o njemu razmišljate, savjeti i linkovi navedeni u priručniku mogu biti korisni oko fokusiranja na konkretna pitanja, izbora, prikupljanja financijskih sredstava…

Move on! Mobility for beginners - PDF

(I.P., 07.01.2013)