Preskočite na glavni sadržaj

Touch me festival: Vrijeme je!

Touch me festival: Vrijeme je!
Touch Me festival, međunarodni trijenalni projekt posvećen integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije, održava se od 10. studenoga, do 7. prosinca, u Galeriji Klovićevi dvori. Otvaranje festivala predviđeno je u subotu, 15. studenoga, u 20 sati.
vrijeme: 10.11.2014.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
url: http://www.kontejner.org
Touch Me je međunarodni trijenalni projekt posvećen integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije koji se održava od 2003. godine. Teme užitka, energije i inteligencije obilježile su protekla festivalska izdanja i poslužile kao inspiracija mnogim projektima iz područja novomedijske umjetnosti. U 2014. i svom četvrtom izdanju, Touch Me Festival: Vrijeme je! zaokupit će vas intrigantnim i inovativnim konceptima suvremenih znanstvenih i umjetničkih istraživanja na temu vremena kao četvrte dimenzije.

Razriješite tajne filozofske prakse isprepletene s fizikom, kemijom i informatikom, oduševite se laserskim svjetlima u mjehurićima sapunice, saznajte kako su nove biološke tehnologije postale umjetnički medij i ispitajte provokativnu psihologiju i politiku katastrofe – sve izmiješano, povezano i prožeto kroz beskonačna lica prevrtljivog vremenskog kontinuuma.

Diskurzivni dio festivalskog programa počinje 10. studenog cjelotjednim predavanjima sudionika festivala na Institutu za fiziku, Institutu Ruđer Bošković i KSET-u. Sudionici festivala govorit će o umjetnosti i biologiji, umjetničkom stvaranju u znanstvenim laboratorijima te kvantnim svjetovima.

Izložbeni program počinje svečanim otvaranjem 15. studenog u 20  sati u Galeriji Klovićevi dvori transformiranoj u futuristički stroj koji će vam omogućiti trotjedno putovanje vremenskom dimenzijom kroz umjetničke radove, performanse i radionice Touch me Festivala. Fascinaciju vremenom kroz svoje će radove predstaviti mnogi renomirani umjetnici i znanstvenici iz Nizozemske, Portugala, Velike Britanije, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Instalacija Besmrtnost za dvoje Marte de Menezes i Luisa Graçe (PT), koja će biti predstavljena u sklopu Touch me izložbe, rezultat je istraživanja pojma identiteta i dihotomije prirodno/umjetno, a prikazuje nastanak besmrtnih staničnih linija koje kao takve mogu opstati jedino u izolaciji. S druge strane, Ivan Ladislav Galeta, doajen domaće multimedijalne umjetnosti i međunarodno priznat filmski redatelj, u svojim kultnim eksperimentalnim filmovima radikalno mijenja vremensko-prostornu strukturu konstruirajući nove dimenzije stvarnosti, dok vas Erich Berger (AT/FI) instalacijom Polsprung priprema na prijeteće scenarije, izvanredna stanja i kataklizmičke posljedice preokreta Zemljinog magnetskog polja. Fascinantan umjetnički duo kojeg čine Evelina Domnitch (BY/NL) i Dmitry Gelfand (RU/NL) na Touch Me Festivalu ove godine stvaraju senzoričke ambijente u kojima se  fizika, kemija i informatika stapaju s tajanstvenim filozofskim praksama. Performans 10 000 paunovih pera u pjenušavoj kiselini oduševljava projekcijom molekularnih interakcija nastalih laserskim skeniranjem mjehurića sapunice, dok rad Memorijske pare publici omogućuje promatranje jezgara subatomskih čestica, protona, elektrona, pozitrona, miona i antiprotona pristiglih iz dalekih, nepoznatih izvangalaktičkih supernova.

Predavanja: 10. – 14. studenoga, u Institutu za fiziku, Bijenička 46, Zagreb; Institut Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb; KSET, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska ulica 3, Zagreb

Izložba, performansi, radionice: 15. studenoga do 07. prosinca, Galerija Klovićevi dvori