predstavljanje

Rijeka: Predstavljanje besplatnih tečajeva o digitalizaciji i Europeani


vrijeme: 24.01.2013. u 11 sati
mjesto: Rijeka, Gradska knjižnica, Narodna čitaonica, Korzo 24

U četvrtak, 24. siječnja 2013., Gradska knjižnica Rijeka predstavit će u okviru projekta AccessIT Plus jedinstvenu edukaciju o digitalizaciji i Europeani za male ustanove. GKR u spomenutom projektu sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske.
Na predstavljanju će govoriti ravnateljica Gradske knjižnice Rijeke Gorana Tuškan Mihočić koja će podijeliti iskustva sudjelovanja u EU projektu AccessIT Plus, voditeljica projekta Andreja Silić Švonja načinit će pregled stanja i izazova u području digitalizacije u Hrvatskoj i europskom kontekstu te predstaviti same e-tečajeve dok će praktične primjere i razvoj digitalne knjižnice GKR prikazati Sara Vukušić.  

Prema riječima Andreje Silić Švonje iz Gradske knjižnice Rijeka riječ je o izrazito važnoj temi zbog snažne potrebe subjekata iz arhiva, knjižnica i muzeja za konkretnim informacijama i znanjima o digitalizaciji, a koja će im se online tečajevima pokušati pružiti. Gradska knjižnica Rijeka, koja u projektu sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske, putem ovih tečajeva ojačava svoje kapacitete i kreće u smjeru digitalizacije.
     
Male baštinske institucije kao što su arhivi, knjižnice, muzeji, galerije i slično svoju egzistenciju danas osim u materijalnom moraju osigurati i u virtualnom svijetu kako bi bile čim više vidljive, dostupne,  posjećene, korištene, a uz podršku u središtima izvrsnosti, taj će put biti otvoren svim knjižničarima, arhivistima, muzealcima i studentima koji to žele, i to besplatno. 
       
Prvi tečaj pod nazivom Digitalne riznice za male baštinske institucije pokriva pitanja: kako digitalizirati objekte kulturne baštine, kako ih pripremiti za online prezentaciju i kako ih opisati metapodacima. Uz neophodnu teorijsku pozadinu, tečaj također uključuje lekcije osmišljene tako da zaposlenicima malih institucija pokažu kako stvoriti digitalni sadržaj visoke kvalitete i daju ga na raspolaganje uslugama poput Europeane.
 
Drugi tečaj pod nazivom Suradnja s Europeanom namijenjen je onima koji svoj sadržaj žele proslijediti Europeani. Tečaj pokriva viziju koja stoji u pozadini Europeane i objašnjava njezinu tehničku infrastrukturu. On također pruža detaljno objašnjenje postupaka koji se moraju slijediti kako bi digitalni izvori kulturne baštine bili dostupni putem Europeane. (GKR) 

(D.H.F., 17.01.2013)