Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni festival dramatike 'Europa + Amerika'

U argentinskom glavnom gradu Buenos Airesu će se od 15. do 30. studenog održati Međunarodni festival dramatike 'Europa + Amerika'. Na Festivalu će Latinsku Ameriku predstavljati Brazil i Urugvaj, a iz Europe sudjelovati će predstavnici Austrije, Njemačke, Španjolske, Švicarske, Francuske, Italije, Velike Britanije i Hrvatske.
vrijeme: 15.11.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://zagrebdox.net/

Organizatori Festivala su europski kulturni centri i veleposlanstva sudjelujućih zemalja u Argentini, EUNIC (mreža kulturnih instituta EU) te argentinski partneri – najbolja neovisna kazališta Buenos Airesa: Apacheta Sala/Estudio, El Camarín de las Musas, Elefante - Club Teatro, Hasta Trilce, La Carpintería Teatro, Teatro del Abasto, Timbre 4. Izbornik i direktor Festivala je Matías Umpiérrez.

Partner iz Hrvatske je Hrvatski centar ITI uz podršku Zaklade Hrvatska kuća - Croatia House.

Prema programu, tijekom Festivala svaka zemlja bit će predstavljena jednom kazališnom predstavom koja će se odigrati dva puta. Hrvatska će biti predstavljena izvedbom drame hrvatskog dramatičara Ivora Martinića “Moj sin samo malo sporije hoda”, koja će se odigrati 21. i 28. studenog u kazalištu Apacheta Sala/Estudio, u režiji Guillerma Cacacea.

Festival predviđa susret autora s redateljem i glumcima, ali i razgovor s publikom nakon održane predstave. Sukladno programu i konceptu Festivala, predstava Ivora Martinića će se kasnije uvrstiti u repertoar kazališta u kojem je postavljena, te će se tijekom 2015. godine odigrati još dvadeset izvedbi.

Ivor Martinić će s ostalim autorima koji dolaze, sudjelovati 25. studenog na tribini "Škole za gledatelje" koja ima oko 3000 polaznika godišnje u kojoj se obrazuje kazališna publika. Funkcionira na tipu godišnjeg tečaja te se tijekom godine obrađuju razni dramski tekstovi i organizira se gledanje predstava te se u tom smislu odgajaju generacije kazališne publike u Buenos Airesu, s posebnim naglaskom na off kazališta.

Osim redovnog programa Festivala, 27. studenog Ivor Martinić gostovat će i na Odsjeku za dramaturgiju Državnog sveučilišnog instituta za umjetnost (IUNA), gdje će se upriličiti dramsko čitanje njegovog teksta “Drama o Mirjani i ovima oko nje”.

Sudjelovanje Hrvatske na Međunarodnom festivalu dramatike Europa + Amerika nastavak je promidžbe hrvatske drame u Argentini. Podsjećamo da je u listopadu 2013. u Buenos Airesu organiziran Tjedan hrvatske drame prilikom kojega je predstavljena knjiga „Sedam suvremenih hrvatskih drama“ na španjolskom jeziku i odigrana predstava „Žena bomba“ Ivane Sajko, u režiji Roberta Aguirrea u kazalištu El Cubo. Stoga je temeljem prošlogodišnjeg predstavljanja hrvatske drame u Buenos Airesu Hrvatska prepoznata kao zemlja koja može kvalitetno doprinijeti programu Festivala.