Preskočite na glavni sadržaj

Gostovanje Katarine Rimpi u Zagrebu

Švedska glazbenica Katarina Rimpi i grupa 'Jarŋŋa' nastupa u zagrebačkom u Vip Clubu u srijedu, 10. prosinca. Veleposlanstvo Kraljevine Švedske je ovaj koncert organiziralo povodom obilježavanja isteka godine u kojoj je švedski grad Umeå bio prijestolnica kulture Europske unije 2014.godine – grada koji ima važnu ulogu u kulturi i životu Sami naroda u Švedskoj.
vrijeme: 10.12.2014.
mjesto: Germany
url: http://www.kroatienkreativ2013.de/

”Počašćeni smo što možemo organizirati jedan vrhunski glazbeni događaj u ovo posebno doba godine. Kroz koncert Katarine Rimpe, svi gosti će moći uživati u glazbi Sami naroda. Bit će ovo jedinstveni glazbeni događaj jer nikad do sada Joik nije bio predstavljen u Hrvatskoj. Ovako važnim kulturnim događajem htjeli smo ukazati i na raznolikost švedske kulture koja je iznimno bogata te zahvaliti švedskom gradu Umeå koji je bio prijestolnica kulture Europske unije 2014. godine.” istaknuo je Lars Schmidt, Veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.

Katarina Rimpi i grupa „Jarŋŋa“ izvode tradicionalnu glazbu Sami naroda koja se naziva „Joik“. Ova vrste glazbe ima jednu od najdužih glazbenih tradicija u Europi te se većinom pjeva u a cappela stilu. Ono što je zanimljivo za ”Joik” je da govori o ljudima, prirodi, životinjama ili priča priću. Sammi narod kaže da se ”Joik” ne pjeva nekoj osobi, pojavi ili životinji već "joikuješ" tu osobu, životinju ili pojavu.

Osim kroz zanimljivu glazbu, publici će se na neposredan način predstaviti i Sami narod koji sebe smatra “Indijancima sjevera”, a ujedno su jedan od najstarijih naroda Europe. Danas Sammi narod uživa autonomiju i zaštitu svojih kulturnih tradicija na čitavom području svoje transnacionalne domovine (i nacije) zvane „Sapmi“, koja se prostire od Norveške, preko Švedske i Finske do Rusije.

Katarina Rimpi, rođena je 26. travnja 1978. u zajednici Jokkmokk na sjeveru Švedske i pripadnica je Sami naroda. Katarina je ne samo pjevačica, već i slikarica, koja je studirala na umjetnost na Sunderby koledžu, ali i fiziku na sveučilištu Umeå. Zajedno s Mandy Senger je 2008. osnovala grupu „Jarŋŋa“ – što na Sami jeziku označava najširi dio rijeke.