predavanje, tribina

Trbina posvećena Stephaneu Hesselu


vrijeme: 09.03.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Francuska medijateka, Preradovićeva 5

Francuski Institut i Subversive Festival, pozivaju na tribinu posvećenu nedavno preminulom Stéphaneu Hesselu / Uvijek sam se protiv očaja borio nadanjem, koja se održava u subotu, 9. ožujka, u 19 sati, u Francuskoj medijateci u Zagrebu. Sudjeluju Predrag Matvejević, Igor Štiks i Srećko Horvat.

Veliki borac za ljudska prava i diplomat, Stéphane Hessel, umro je 26. veljače u 95. godini. Preživio je dva koncentracijska logora, a nakon Drugog svjetskog rata postaje diplomat te 1948. pomaže u izradi nacrta UN-ove Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Njegova knjiga Pobunite se! (2011.), koju je napisao u dobi od 93 godine, samo u Francuskoj je prodana u milijun i pol primjeraka u pola godine, i inspirirala pokrete otpora diljem svijeta. U Hrvatskoj je objavljena u izdanju VBZ-a.
 
Iz razgovora koji je Srećko Horvat s njime vodio 2011. u Parizu: Doista ste proživjeli toliko toga, i sami ste svjesni da ste već došli u neke godine, da se tako izrazim, ččemu se nadate, otkuda taj optimizam i koji su vam planovi idućih godina?

Moj plan idućih godina jest da umrem. Nadam se da ću umrijeti u miru, na što se pripremam, to je veličanstven trenutak u životu jer je posljednji i u tom smislu možda najvažniji trenutak dugačkog života. Tomu gledam ususret kao nečemu što će mi donijeti olakšanje, olakšanje od problema, a iza sebe ostavljam zanimljiv i strastven život. Pored toga, uvjeren sam da živimo u vrlo važnim vremenima i u iduće dvije ili tri godine ili će sve poći krivo pa će cijela povijest čovječanstva biti ugrožena ili ćemo ostvariti te bitne napretke koji su sada upisani u povijest i koji mogu biti postignuti i koji će, vjerujem, na kraju biti postignuti tako da će nemoguće postati moguće. Ono što se zaista želi, uvijek se ostvari, morate nešto jako željeti i onda će se ostvariti.

(M.K., 06.03.2013)

Tagovi: stephan hessel