predavanje, tribina

Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas


vrijeme: 08.03.2013. 17,00
mjesto: Zagreb; Filozofski fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3
organizator: BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) / Centar za ženske studije

U petak, 8. ožujka, u 17 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (dvorana IV), održava se tribina pod nazivom 'Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas'. Na tribini će govoriti Jagoda Milidrag Šmid, Dora Levačić, Ankica Čakardić i Davorka Turk uz moderaciju Nikoline Rajković.

Stope ekonomske neaktivnosti, kao i stope nezaposlenosti, kontinuirano su više među ženama nego među muškarcima. Usprkos većem radnom opterećenju u usporedbi s muškarcima, žene rade manje plaćene poslove, koncentrirane su na hijerarhijski nižim zaposlenjima, češće rade na određeno vrijeme i na part-time poslovima.

U kontekstu fleksibilizacije tržišta rada i fiskalne discipline žene su (kao i muškarci) prisiljene na nove oblike rada što podrazumijeva privremena i nesigurna zanimanja u kojima su njihova prava teško narušena. No, položaj žena dodatno je otežan činjenicom da one većinski snose troškove društvene reprodukcije, što uslijed procesa demontiranja socijalne države i njezinih usluga dovodi žene u poziciju otvorenu spram višestruke eksploatacije.

Raspravom o navedenim pitanjima želimo Osmom martu vratiti njegov značaj praznika solidarne borbe za radnička prava, kao i upozoriti na transformaciju njegovog značaja kao indikativnu za 'mjesto' dodijeljeno feminizmu u aktualnom društvenom sistemu.

Cilj ove tribine je analiza postojećeg stanja te, nadamo se, početak suradnje raznih društvenih aktera (sindikata, studenata, organizacija civilnog društva itd.) u cilju stvaranja društvene promjene koja bi neizostavno uključila razotkrivanje i dokidanje društvene eksploatacije žena.

U sklopu tribine predstavlja se novi broj antifašističkog časopisa Nepokoreni grad posvećenog ženskim borbama.
Više o tribini i izlaganjima - ovdje.

(M.K., 06.03.2013)